Eindelijk is bisschop vrouwelijk

Ze heeft een naam als van een filmster, maar valt liever niet op. Libby Lane is de eerste vrouwelijke bisschop van de anglicaanse kerk. Wie is zij?

De man is het hoofd van zijn vrouw, schreef de apostel Paulus in zijn brief aan de Efeziërs. Maar Libby Lane (48) is als eerste vrouwelijke bisschop van de Church of England straks het hoofd van haar man George. In de kerkelijke hiërarchie dan. George is luchthavenpastor op Manchester Airport, en dat vliegveld valt binnen het district Stockport. En laat Libby daar nu vanaf februari de scepter zwaaien als bisschop.

Toch zal het huwelijk van Libby en George wel goed blijven. Ze zetten zich al twintig jaar samen in voor de anglicaanse kerk, de staatskerk van Engeland. De twee zijn wel wat van elkaar gewend, na al die jaren van verschillende functies in verschillende plaatsen.

Ze waren het eerste stel in de Britse geschiedenis dat samen tot priester werd gewijd, in 1994. Vanaf toen was het samen ontbijten met priesterboordjes om.

De Britse premier Cameron maakte afgelopen woensdag de benoeming van Libby Lane tot bisschop bekend. Niet meer dan een maand daarvoor had de kerk het bisschopsambt officieel voor vrouwen opengesteld. Lane gaat dienen in Stockport, een deeldistrict van het bisdom Chester.

"Het is opmerkelijk dat er binnen een maand al een vrouw wordt benoemd. Niemand had verwacht dat het zo snel zou gaan," zegt Alja Tollefsen, anglicaans priester in Nederland.

undefined

Historisch

"Dit is een belangrijke dag voor de gelijkheid", twitterde premier Cameron woensdag. Lane hield een speech waarin ze haar benoeming een 'historische dag voor de kerk' noemde. Ze bedankte nadrukkelijk alle mensen die jarenlang hebben gewerkt, geworsteld en gebeden om de Church of England zover te krijgen vrouwen als bisschop te accepteren.

Dat ging namelijk niet zonder slag of stoot. Waar vrouwen in de anglicaanse kerken in de Verenigde Staten, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland allang bisschop konden zijn, is er in Groot-Brittannië stevig om gevochten. Kritiek kwam vooral van de conservatief evangelische flank van de anglicaanse kerk, waar de opvatting leeft dat vrouwelijk leiderschap volgens de Bijbel niet mag.

Maar deze groep is inmiddels een minderheid; de anglicaanse kerk vaart nu een progressievere koers, ook in het Verenigd Koninkrijk. Daardoor kon vorige maand het bisschopsambt voor vrouwen gelegaliseerd worden, zonder al te veel kleerscheuren. Twee derde van de leden van de generale synode van de kerk had tijdens een vergadering afgelopen zomer vóór gestemd. De uitkomst van de stemming werd met gejuich en applaus ontvangen.

Sinds 1985 mochten vrouwen al diaken worden in de Church of England. Begin jaren negentig werd ook het priesterambt opengesteld, maar pas twee jaar na dit besluit werden de eerste vrouwelijke priesters gewijd, onder wie Libby Lane.

De bisschop die de eerste vrouw als priester benoemde, schatte toen in dat het nog tien jaar zou duren voordat de eerste vrouwelijke bisschop zou worden benoemd. Dat werd twintig jaar.

Dat de keus voor de eerste vrouwelijke bisschop op Libby Lane is gevallen, is volgens Alja Tollefsen niet verwonderlijk. Tollefsen kent Lane van de tijd dat ze samen in Engeland werkten, in parochies dicht bij elkaar. "Libby heeft een prominente rol in de generale synode. Ik neem aan dat ze zich daar hard heeft gemaakt voor de komst van vrouwen in het ambt van bisschop. Daarbij heeft ze al veel bestuurlijke ervaring. En een praktisch punt: ze woont in Hale, dat is dichtbij Stockport."

undefined

St Peter's

Libby Lane studeerde aan St Peter's College in Oxford. Haar kerkelijke opleiding volgde ze in Durham. Ze werd diaken en daarna priester, en sinds 2007 diende ze in een parochie even buiten Manchester. Daarvoor had ze een tijdje ziekenhuispastoraat gedaan en was adviseur geweest van de bisschoppenconferentie.

Libby Lane is een vrij onopvallende verschijning, klein, fijn, met kort haar en veel moedervlekken. Op veel foto's draagt ze een paarse sjaal. Ze heeft hem losjes om - zodat je nog steeds haar priesterboordje ziet. Ze praat, volgens het Britse tijdschrift The Spectator, al als een echte anglicaanse bisschop. Langzaam rijgt ze haar woorden aan elkaar. Ze pauzeert veel en vertraagt als ze klinkers uitspreekt. Het woord 'God', wat de aankomend bisschop veelvuldig gebruikt, klinkt dan als 'good'.

Dat langzame praten zegt iets over de nieuwe bisschop: ze is bedachtzaam. En dat is volgens Tollefsen de sleutel tot haar succes. Haar man George hoeft geen strak en autoritair leiderschap te vrezen. "Libby is rustig en weloverwogen. Als ze een beslissing moet nemen, gaat ze daar rustig voor zitten. Ze flapt er niet zomaar van alles uit", zegt Tollefsen.

undefined

Tussen extremen

Kerkelijk gezien is Lane moeilijker te typeren, constateert de interviewer van de The Spectator. 'And I'm happy with that', zegt Lane. Volgens Tollefsen is ze inderdaad niet uitgesproken evangelisch of katholiek, de twee uitersten van de anglicaanse kerk. "Ze zit er tussenin, en dat is precies goed voor een bisschop. Je moet met verschillende opvattingen kunnen omgaan, en er de schoonheid van inzien." Lane in het interview: 'Ik denk dat een deel van de kracht van de kerk is dat we het niet allemaal met elkaar eens zijn. We zijn sterker omdat verschillende stemmen worden gehoord.'

Haar vrouwelijke stem wordt in ieder geval gehoord als ze straks bisschop is. De verwachting is dat volgend jaar nog meer vrouwelijke bisschoppen in de Engelse kerk gaan dienen. In Nottingham, Oxford en Newcastle komen plaatsen vrij. Tollefsen vindt dat een goede ontwikkeling. "Als vrouw kijk je op een andere manier naar problemen, en dat is heel bruikbaar in een kerk waarin voornamelijk mannen op hoge posities zitten. Dat zie je aan Libby: ze heeft een zekere zachtheid en zorgzaamheid over zich. Ze neemt haar moederschap mee in haar werk, waarin je je constant bekommert om mensen die het zwaar hebben. Daar zijn vrouwen vaak beter in."

In de speech na haar benoeming zei Lane dat dat is waar ze het meest naar uitkijkt: zorgen voor de mensen in haar bisdom Stockport. Hen helpen, naar hen luisteren. "Ik hoop te helen, niet te bezeren, op te bouwen en niet af te breken." Dat zal ze doen op de rustige, bedachtzame manier die de mensen van haar kennen. Want Libby Lane heeft dan wel een naam als van een filmster, uitbundig is ze niet. Ze valt niet op en werkt het liefst op de achtergrond.

"Een bisschop kan beter saai dan omstreden zijn", zegt Tollefsen. Toch, echt saai is Libby Lane niet. Ze is fanatiek supporter van Manchester United en speelt saxofoon. Maar oké, een beetje saai misschien: in haar vrije tijd maakt ze het liefst kruiswoordpuzzels.

Libby Lane is moeilijk te typeren. 'And I'm happy with that.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden