Eindelijk gratis wifi in Duitse cafés

WIFI | Toegang tot internet in openbare gebouwen is schaars in Duitsland. Daar gaat veranderen, heeft de regering besloten. Het einde van de 'hotspotwoestijn' is nabij.

De Französische Dom op de Gendarmenmarkt in het centrum van Berlijn is afgesloten voor publiek: er is een congres van goededoelenorganisaties. De circa tachtig deelnemers moeten het doen zonder wifi-netwerk, zo leert een blik op hun telefoon. En dat is niet meer van deze tijd, vindt IT-manager Fabian Krätschmer van de Evangelische Kerk Berlijn-Brandenburg. Daarom wordt de kerk ergens de komende weken uitgerust met een wifi-hotspot, dat de toepasselijke naam godspot krijgt. "De kerk is van oudsher een plek om informatie uit te wisselen, als we gratis internet aanbieden kunnen we die rol weer vervullen", zegt Krätschmer.

De Französischer Dom is een van de tweehonderd kerken in de regio die toeristen en bezoekers gratis internet aanbieden. In Duitsland is dat haast revolutionair te noemen. In het land met de sterkste economie van Europa, dat traditionele energiebronnen wil vervangen door duurzame en hard werkt aan zelfrijdende auto's, zou je een uitgebreide verspreiding van wifi-hot-spots verwachten.

Niets is minder waar. Openbaar internet is in Duitsland schaars: op 10.000 inwoners zijn er gemiddeld 1,9 hotspots. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië zijn dat er 29 op hetzelfde aantal inwoners, in Zuid-Korea 37.

undefined

Hotspotwoestijn

Oorzaak van die 'hotspotwoestijn', zoals internetorganisatie Eco in Berlijn het omschrijft, is een Duitse wet. Die maakt de aanbieder van een wifi-netwerk, een café bijvoorbeeld, aansprakelijk voor het surfgedrag van zijn klanten. Downloadt een klant illegaal muziek of streamt hij een film zonder daarvoor te betalen, dan kan de café-eigenaar daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.

Een groot risico, want in Duitsland zijn de boetes op illegaal streamen en downloaden torenhoog en de handhaving strikt. Onoplettende internetters die slechts enkele seconden van een film laden, kunnen al een forse boete krijgen. Gespecialiseerde advocatenkantoren jagen namens film- en platenmaatschappijen op dit illegale gedrag en kunnen providers dwingen adresgegevens van de overtreders af te staan. In 2014 stuurden de kantoren 75.000 brieven aan overtreders met een gemiddeld boetebedrag van zo'n 1000 euro. Koffietentjes waar rijen freelancers met Apple-laptops de dag doorbrengen, zijn dan ook dun gezaaid.

Maar aan die aansprakelijkheidswet, de zogeheten Störerhaftung, komt nog dit jaar een einde, hebben coalitiepartijen CDU/CSU en SPD onlangs na lang beraad besloten. Vooral Angela Merkels CDU hield lang vast aan de regel, omdat daarmee snel en effectief boetes konden worden opgelegd.

Aanbieders van internet in onder meer cafés krijgen vanaf de herfst 'providerprivilege', net als grote internetaanbieders zoals hotels. Dat betekent dat zij niet langer aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het internetgedrag van hun klanten.

De verwachting is dat meer restaurants en cafés maar ook winkelcentra hun wifi-netwerk open zullen stellen voor iedereen. 'Duitsland komt eindelijk in de 21ste eeuw aan', schreef zakenkrant Handelsblatt over het wetsvoorstel.

Kerken zijn daar al iets eerder mee. Krätschmer heeft het 'providerprivilege' al binnen en kan kerkgangers onzichtbaar laten surfen.

Zijn freelancers met hun laptop straks dan ook welkom in de Französische Dom? "De kerk was vroeger een plek waar mensen een boek kwamen lezen", zegt de IT-baas. "Ik heb daarom niks tegen laptops."

Ook niet als gratis internet wordt gebruikt om gewelddadige films te bekijken of porno? "Als iemand dat in de kerk wil doen, moet hij dat zelf weten zolang anderen er geen last van hebben", zegt Krätschmer. Ik geloof dat er 250 jaar geleden ook al mensen in de kerk werden betrapt met vieze boekjes, dus dat is niet nieuw."

Eén partij voelt zich benadeeld door de nieuwe trend: de film- en muziekindustrie met hun advocaten.

De Keulse advocaat Christian Solmecke, die veel klanten uit die industrie heeft, noemt het wetsvoorstel in de Duitse krant Die Welt 'een catastrofe'. Hij hoopt dat het plan wordt afgezwakt, zodat 'aanbieders toch nog deels aansprakelijk blijven'.

undefined

In het kort

Gratis wifi in de horeca is in Duitsland zeldzaam vanwege aansprakelijkheid voor illegaal surfgedrag

Die wet wordt soepeler

Niet alleen cafés maar ook kerkgebouwen worden nu vaker hotspots voor internetters

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden