Eindelijk gratis drinkwater op het station

Een drinkwaterpunt in het Lepelenburgpark in Utrecht. Beeld ANP

De reacties op het plan van de NS om komend jaar op stations gratis drinkwaterpunten te plaatsen zijn lovend.

Goed tegen overgewicht, voor het milieu én voor de portemonnee. Wie kan er tegen zijn? Grapjassen zijn er altijd natuurlijk: “Eerst de toiletten weghalen en dan gratis water aanbieden”, tweet ‘Renate’ over het plan van de NS.

Treinreizigers kunnen vanaf volgend jaar op tweehonderd NS-stations gratis drinkwater krijgen bij een tappunt. Op de grote stations komen er waarschijnlijk meerdere, aldus woordvoerder Bartho Boer van NS. “Voor de 200 overige stations moeten we gaan overleggen met gemeentes en waterbedrijven over de aanleg.”

Voor eind 2019 komt 90 procent van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt, beloven de NS. De investering bedraagt ruim 3 miljoen euro. Het eerste tappunt komt nog voor het einde van deze maand op het voorplein van station Alkmaar te staan. 

Motie

Boer zegt dat de NS gehoor geeft aan de vraag van reizigers en de maatschappelijke beweging om meer drinkwater beschikbaar te stellen. Juist dinsdag nam de Tweede Kamer een motie aan van GroenLinks en 50PLUS die staatssecretaris Van Veldhoven oproept te overleggen met gemeentes en andere partijen om drinkwater aan te bieden op drukke openbare plaatsen.

Met hun initiatief willen NS ook bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen van NS: ,,Wij merkten dat de vraag naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen toeneemt. Als we hierdoor minder flesjes water verkopen op het station, dan is dat zo. Het faciliteren van een gezonde en duurzame levensstijl vinden wij belangrijker.''

Sociale rechten

NS exploiteren op de stations zelf de keten Kiosk en Julia’s. Hoe de huurders in stations die flesjes water verkopen voor prijzen tussen de twee en drie euro reageren op het nieuwe plan, weet woordvoerder Boer nog niet. “Het besluit kan hen niet verrassen want we zijn hierover al langer in overleg. Er is al langer een beweging die vooral in de grote steden bezig is om een gezondere leefstijl te bevorderen. En ook voor ons weegt duurzaamheid zwaarder dan de winst uit verkoop van plastic waterflesjes.”

In februari deed de Europese Commissie in Brussel al een voorzet. De lidstaten moeten toegankelijkheid tot gratis drinkwater verbeteren, in openbare gebouwen en in openbare ruimtes. “Het recht op drinkwater van goede kwaliteit is een pijler van de sociale rechten”, aldus Eurocommissaris Frans Timmermans destijds. Het EU-besluit was een reactie op het eerste succesvolle Europees burgerinitiatief, 'Right2Water', dat 1,6 miljoen handtekeningen opleverde voor een betere toegang tot veilig drinkwater voor alle Europeanen.

Volgens de Commissie kunnen Europese huishoudens 600 miljoen euro per jaar besparen als ze overstappen op kraanwater. De productie van plastic flessen, een van de grootste plasticvervuilers te land en ter zee, zou daarmee tegelijk met 17 procent kunnen dalen. Plastic flessen behoren tot de meest voorkomende plastic wegwerpartikelen op de Europese stranden.

Lees ook: Europa wil restaurants niet verplichten om kraanwater te schenken

Duur flessenwater is een ergernis in de horeca. Maar het schenken van leidingwater wordt niet verplicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden