Eindelijk goed klimaatnieuws: althans tot 2020

duurzaamheid | De CO2-uitstoot is sterk gedaald, terwijl er geen vergaande milieu-maatregelen zijn genomen.

Het is 'echt goed nieuws', zei premier Mark Rutte gisteren na afloop van de ministerraad. Uit de nieuwe Nationale Energieverkenning blijkt dat de verduurzaming van Nederland eindelijk op gang komt. Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving, een van de opstellers van het rapport: "Rutte mag best een feestje vieren. Tussen 2000 en 2015 steeg het aandeel duurzame energie met 4 procent. Dit kabinet zorgt voor een sprong naar 16 procent."

Het rapport laat zien dat de doelen uit het energieakkoord binnen bereik komen: 16 procent duurzame energie in 2023, flinke energiebesparing en duizenden extra banen. En, het onverwachte nieuws: Nederland stoot in 2020 23 procent minder broeikasgassen uit dan in 1990. Het vorige rapport ging nog uit van 19 procent. Het kabinet komt hiermee in de buurt van het beroemde klimaatvonnis in de Urgendazaak, dat inhoudt dat de CO2-reductie in 2020 op 25 procent moet liggen. "Bemoedigend", aldus PvdA-staatssecretaris van milieu Sharon Dijksma gisteren.

Die scherpe CO2-daling is opmerkelijk, vooral omdat er het afgelopen jaar geen nieuwe, verstrekkende milieumaatregelen zijn genomen. Wat meespeelt is dat de uitstoot van broeikasgassen op een andere manier is berekend, volgens nieuwe richtlijnen van het VN-klimaatbureau IPCC. En het Centraal Bureau voor de Statistiek keek nauwkeuriger naar het gebruik van diesel in Nederland. Met als gevolg dat de uitstoot in 1990 hoger blijkt te liggen dan gedacht, waardoor de daling nu en straks groter is.

Opvallend is dat de CO2-reductie ook wordt beïnvloed door de hogere accijnzen op brandstof. Nederlanders tanken meer over de grens, vooral in Duitsland en België. Die landen krijgen de uitstoot administratief toegewezen, zelfs als de tank in Nederland wordt leeggereden.

Pieter Boot benadrukt dat er niet alleen externe factoren zijn die zorgen voor het goede CO2-nieuws. Het energieverbruik in Nederland daalt sterker dan gedacht, wat een direct gevolg is van het energieakkoord.

Ondanks de positievere cijfers uit dit rapport en de blijdschap van de premier, is teveel optimisme ongepast. "2020 is een optimaal jaar", zegt Boot. Voor de periode erna schetst de Nationale Energieverkenning een somber beeld. De CO2-uitstoot neemt tussen 2020 en 2030 amper nog af. Het ontbreekt Nederland aan een langetermijnvisie op klimaatbeleid, zoals de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid deze week nog stelde. Het klimaatakkoord in Parijs heeft daar nog geen effect op gehad. Zo draalt Nederland bijvoorbeeld met een besluit over de toekomst van de kolencentrales. Een klimaatwet komt er onder dit kabinet niet. Volgens Dijksma zijn er de komende jaren 'nog hele grote stappen' nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden