'Eindelijk gerechtigheid'

Oud-minister Voorhoeve: Mooiste nieuws uit mijn carrière

Voor Joris Voorhoeve was de dag van de arrestatie van Ratko Mladic een dag van lang gedroomde gerechtigheid. Een dag dat over de zwarte geschiedenis van Srebrenica even de zon scheen. De val van de enclave en de daarop volgende massamoorden op 8000 moslims, tekenden het leven van de man die ten tijde van de val, 11 juli 1995, minister van defensie was.

"Het mooiste politieke nieuws uit mijn carrière", reageerde hij gisteren dan ook opgetogen. Toevallig had hij de dag ervoor nog met een deskundige gesproken over de onmogelijkheid dat Mladic ooit gearresteerd zou worden. De Servische autoriteiten zouden daar nooit aan meewerken, dacht hij nog, zoals in de afgelopen zestien jaar ook gebleken was. Een dag later was de arrestatie van de Serviër 'breaking news'.

"Eindelijk gerechtigheid. Met name voor de moslims van Srebrenica, al zullen ze er nooit hun zonen en vaders mee terugkrijgen. Het is ook gerechtigheid voor de Dutchbatters. Voor hen was de val van de enclave evenzeer een afgrijselijk trauma. Eindelijk is de hoofdschuldige opgepakt. Een waarschuwing aan alle oorlogsmisdadigers dat ze uiteindelijk berecht kunnen worden."

De naam van Joris Voorhoeve is onlosmakelijk verbonden aan Srebrenica. Hij was politiek verantwoordelijk voor de 400 Dutchbatters die de enclave beveiligden. En hij werd symbool van de nationale en internationale kritiek dat Nederland te weinig zou hebben gedaan om de moslims te beschermen. Bovendien werd zijn departement er van beschuldigd de zaak in de doofpot te willen stoppen.

"Het heeft inderdaad mijn leven getekend. Maar dat is niet zo belangrijk. Het leed van de nabestaanden en Dutchbatters is vele malen groter. Maar je neemt het wel altijd met je mee. Een datum als 11 juli 1995 vergeet je nooit meer."

Tot op de dag van vandaag stelt Voorhoeve dat de val van de enclave voorkomen had kunnen worden. "Al mijn voorstellen om de situatie in Srebrenica te verbeteren werden door de internationale gemeenschap afgewezen. Toen er wel hulp kwam, was het too little, too late."

Na zijn aftreden in 1998 trad hij, getekend door Srebrenica, voor lange tijd terug uit het openbare leven. Pas in de afgelopen jaren, als lid van de Raad van State, treedt hij meer in de openbaarheid.

Hij zegt nog steeds contacten te onderhouden met Dutchbatters en ook Bosnische vluchtelingen. Het gespreksonderwerp is uiteraard Srebrenica en de nasleep daarvan, maar het stadje zelf heeft hij nooit meer bezocht. "Ik ga een keer terug. In stilte."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden