Eindelijk erkent Kamp dat meer gas er niet in zit

Minister Henk Kamp van economische zaken licht tijdens een persconferentie in Nieuwspoort zijn besluit toe omtrent de gaswinning in Groningen. Beeld anp
Minister Henk Kamp van economische zaken licht tijdens een persconferentie in Nieuwspoort zijn besluit toe omtrent de gaswinning in Groningen.Beeld anp

Eindelijk, verzuchtte CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder gisteren. "Eindelijk staat de veiligheid van de Groningers voorop." En dus niet de staatskas of de belangen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) die het lucratieve gas uit Groningen naar boven haalt.

Minister Henk Kamp van economische zaken lichtte gisteren zijn besluit toe om de gaswinning uit het veld van Slochteren dit jaar te beperken tot 30 miljard kubieke meter. Dit tot verrassing van de Tweede Kamer. Alles wees erop dat het kabinet zou kiezen uit twee mogelijkheden: vasthouden aan bijna 40 miljard of terugzakken naar 35. Nu Kamp ook daar onder duikt, zegt PvdA'er Jan Vos, "heeft het kabinet de politieke knop omgezet." Mulder: "Het roer is om."

De Kamerleden hebben recht van spreken. In 2012, het jaar waarin Kamp aantrad als minister van economische zaken, werd bijna 48 miljard kuub gas uit de grond van Groningen gehaald. Het jaar erna zelfs 54 miljard. Het aantal aardbevingen in het gebied nam in die periode toe, zowel in aantal als in hevigheid. Kamp, geen man van impulsieve beslissingen, kondigde het ene onderzoek na het andere aan.

Het resulteerde in vier gasbesluiten van het kabinet in de afgelopen anderhalf jaar. Steeds ging de kraan in Groningen een beetje verder dicht, van 42,5 miljard kuub in 2015, naar 39,4, naar 16,5 in de eerste zes maanden van dit jaar. Het was telkens een gebaar naar de getroffen bewoners, maar wel met de handrem erop. Op de achtergrond speelden grote financiële belangen. De aardgasbaten moesten de schatkist dit jaar 9,1 miljard euro opleveren.

Kamp liet lange tijd de mogelijkheid bestaan dat de gaswinning na 1 juli weer iets zou toenemen. Daar is hij inmiddels, gedwongen door de omstandigheden, van teruggekomen. Er kwam een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, met als hoofdconclusie dat decennialang de belangen van Groningers werden opgeofferd aan het gas. Excuses van het kabinet en de topman van de Nam volgden.

Op het Binnenhof hoeft niemand meer overtuigd te worden van de aardgasproblemen in het noorden. De oppositie in de Tweede Kamer drong herhaaldelijk aan op een productieplafond van 30 miljard kuub. Kamp ziet in dat dit de enige juiste beslissing is. Dat de staat hierdoor dit jaar 1,2 miljard euro aan inkomsten misloopt, is nu van ondergeschikt belang. Die klap valt op te vangen door de aantrekkende economie. "De veiligheid van de Groningers telt", benadrukte de minister gisteren.

Het kabinet is op zoek naar het wankele evenwicht tussen het lot van de noorderlingen en het 'landsbelang'. Zolang Nederland verslaafd is aan het aardgas, kan de kraan niet dichter dan nu gebeurt. Bovendien heeft het kabinet langlopende contracten met buitenlandse afnemers. Kamp: "De gaswinning uit Groningen wordt zo ver als momenteel haalbaar is, verminderd."

Vanuit Groningen klinken gematigd positieve reacties op het jongste gasbesluit. Een goede stap, vinden de noordelijke bestuurders, maar 'verdere verlaging is noodzakelijk'.

Kamp is niet doof voor die woorden. Hij laat onderzoeken of Nederland meer gas kan importeren om de grond in Groningen zoveel mogelijk te ontzien. Daar zitten haken en ogen aan. Gas uit het buitenland is niet direct geschikt voor Nederlandse fornuizen en verwarmingsketels. Het moet in fabrieken verrijkt worden met stikstof. Bovendien, en dat ligt politiek gevoelig, zal het gas voornamelijk uit Rusland moeten worden gehaald. Diverse partijen in de Tweede Kamer vinden dat Nederland juist energieonafhankelijk van Moskou dient te worden.

Het is in zekere zin kiezen tussen twee kwaden: of je blijft het noorden maximaal lastigvallen, met alle risico's van dien, of je wendt je tot de Russische president Poetin. Wat Kamp betreft rust op die laatste optie geen taboe, in zijn poging Groningen eindelijk tevreden te stellen.

Schade door aardbevingen in Loppersum, Groningen. Beeld ANP
Schade door aardbevingen in Loppersum, Groningen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden