Eindelijk erkenning dopingslachtoffers DDR

Vorige week is een einde gekomen aan het jarenlange getouwtrek tussen slachtoffers van de gedwongen doping in de DDR en de verantwoordelijke sportbonden.

Het gaat niet alleen om de sporters zelf. Ook hun kinderen hebben vaak klachten die aan het dopinggebruik van hun ouders te danken zijn. In totaal betreft het 167 slachtoffers. Zij krijgen binnenkort 9250 euro overgemaakt door de Duitse Olympische Sportbond (DOSB). De staat betaalt de helft van de ruim anderhalf miljoen euro.

Dit resultaat is in de eerste plaats te danken aan de vasthoudendheid van de Vereniging van Dopingslachtoffers. Jarenlang stuitte ze op tegenwerking en ontkenning van de zijde van de sportbonden. Maar met de nieuwe koepel DOSB ging het ineens snel. De kersverse directeur Michael Vesper, voormalig vice-premier van Noordrijn-Westfalen en politicus van de Groenen, bereikte binnen enkele maanden overeenstemming met de slachtoffers.

Tot nu toe richtte de aandacht zich vooral op de daders: de verantwoordelijke sportartsen en trainers. Sinds 1998 zijn velen van hen tot geldboetes en voorwaardelijke gevangenisstraffen veroordeeld. De volgende juridische stap geldt de producent van de dopingmiddelen. Het bedrijf Jenapharm ontkende tot voor kort elke verantwoordelijkheid. Sinds vorig jaar betaalt het echter mee aan een onderzoek van de universiteit van Jena naar omvang en aard van de productie van prestatieverhogende pillen. Wanneer volgend jaar de resultaten bekend worden, zullen de dopingslachtoffers bezien of ze Jenapharm aanklagen.

Ines Geipel, ooit wereldrecordhoudster op de 4 x 100 meter estafette, is verheugd over de ontwikkeling maar nog niet tevreden. De tegemoetkoming is louter financieel, niet inhoudelijk, schreef de inmiddels als publiciste en romanschrijfster gevierde Geipel in de Berliner Zeitung.

Er is nog veel onderzoek naar de gevolgen op lange termijn nodig, meent ze. En ook de geschiedschrijving van de sport in de DDR verdient extra steun. Dopingslachtoffer Geipel heeft vorig jaar haar naam uit de recordboeken laten schrappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden