Eindelijk, er zijn regels voor drones in de VS

De drone die op 26 januari in de tuin van het Witte Huis landde Beeld afp
De drone die op 26 januari in de tuin van het Witte Huis landdeBeeld afp

Amazon baalt van de nieuwe regels voor het commercieel gebruik van drones, die de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gisteren heeft voorgesteld. De dromen van het bedrijf om met drones pakketjes aan huis te bezorgen, lijken voorlopig de ijskast in te kunnen.

Eigenlijk hadden de nieuwe regels er al in 2011 moeten zijn. Maar de afweging tussen commerciële belangen en veiligheid viel de FAA kennelijk zwaar, want jarenlang werd er maar niets vernomen.

In de tussentijd konden bedrijven als Amazon wilde plannen maken over wat er in de toekomst allemaal mogelijk zou zijn met drones. Maar konden ze in de praktijk niet zoveel beginnen. Amazon moest voor buitentests uitwijken naar het Britse Cambridge; in de VS mocht het tot nu toe alleen op een overdekte locatie met de onbemande toestellen vliegen.

Wellicht was het de drone die een paar weken geleden op het grasveld van Witte Huis belandde, die het proces wat versnelde. Maar afgelopen weekend werden de voorstellen voor nieuwe regels dan eindelijk bekend gemaakt.

Met de nieuwe regels wordt het bezorgen van pakketjes (of pizza's, of kranten) een moeilijk verhaal. Zo mogen drones van 25 kilo of zwaarder tot slechts een beperkte hoogte worden gebruikt en dan nog alleen zolang de bestuurder het apparaat zelf kan zien. Rond luchthavens zijn drones helemaal niet welkom. Vliegen boven plekken waar veel mensen komen, is ook niet toegestaan.

De restricties zijn kortom zo streng dat pakketjes bezorgen aan klanten in de nabije toekomst onmogelijk lijkt.

Tot ongenoegen van Amazon. De FAA moet "aan de wensen van de markt en uiteindelijk van de klanten tegemoet komen", foetert een woordvoerder van Amazon in the Guardian. Het Amerikaanse bedrijf is van plan de ontwikkeling van de technologie uit te voeren op plaatsen waar de regelgeving soepel is. De webwinkel wil de dienst lanceren zodra het ergens de benodigde toestemming van toezichthouders heeft. Als dat buiten de VS is, loopt het land "banen en economische voordelen mis", klinkt het dreigend.

De luchtvaartautoriteit is het niet eens met de kritiek. "We zijn zo flexibel als mogelijk geweest bij het opstellen van de regels." Maar de implementatie van de nieuwe techniek moet wel "zo veilig mogelijk zijn".

Ook met de nieuwe regels kunnen drones wel degelijk van commercieel belang zijn, vindt de luchtvaartautoriteit. De instantie denkt daarbij echter niet aan bezorgen, maar bijvoorbeeld aan het monitoren van gewassen en de inspectie van bruggen, torens en andere hoge bouwwerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden