Eindelijk een vrolijke noot over werkloosheid in EU

Eurogroup-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (L) gisteren in een onderonsje met waarnemend Europees Commissaris economische en monetaire zaken Siim Kallas. Beeld epa
Eurogroup-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (L) gisteren in een onderonsje met waarnemend Europees Commissaris economische en monetaire zaken Siim Kallas.Beeld epa

Opgetogen geluiden in Brussel. De economische groei in de Europese Unie verbreedt zich, en ook het aantal werklozen daalt sneller dan verwacht. "De tekorten zijn afgenomen, de investeringen trekken aan en, heel belangrijk, de arbeidsmarkt begint zich te herstellen", aldus de Europese Commissie in de jongste prognose.

Christoph Schmidt

Nee, ze dansten nog niet op de tafels gisteren in Brussel, laat staan in de arbeidsbureaus van Athene of Madrid. Maar het voorzichtige optimisme over economisch herstel in de Europese Unie wordt elk kwartaal blijmoediger en minder voorzichtig.

In haar nieuwste lenteprognose durft de Europese Commissie zelfs hoopgevende woorden te wijden aan de werkloosheid. Die daalt sneller dan drie maanden geleden was voorzien.

Lange tijd was het wachten op een vrolijke noot over de werkloosheid. Want dat de recessie in de EU voorbij is en dat het ook beter gaat met de overheidsfinanciën - geen wonder, met die draconische bezuinigingen - dat weten we al een tijdje. Het ontluikende positivisme werd steeds gesmoord door de kille cijfers over dat leger steeds langduriger werklozen.

'Herstel bestendigt zich'
Het verlossende woord kwam van Siim Kallas. De Eurocommissaris uit Estland beheert normaal gesproken alleen transportzaken, maar hij verving zijn collega Olli Rehn, de 'begrotingstsaar' die in zijn eigen Finland op Europese verkiezingscampagne is. "Het herstel bestendigt zich", sprak Kallas. "De tekorten zijn afgenomen, de investeringen trekken aan en, heel belangrijk, de arbeidsmarkt begint zich te herstellen."

Achter hem verscheen de Europese groeikaart voor 2015. Alle 28 EU-landen kennen volgend jaar economische groei. Dat was al bekend, maar de meeste landen kleuren nog iets groener dan eerder verwacht. En de groei is breed. Het zal lang geleden zijn dat het verschil tussen de zwakste broeder (Kroatië, 0,7 procent) en de snelste stijger (Letland, 4,1 procent) zo klein was.

De werkloosheid in de EU daalt van 10,8 procent vorig jaar naar 10,1 procent volgend jaar. Voor de achttien eurolanden bedragen die percentages achtereenvolgens 12,0 en 11,4. Niet dat de meeste Griekse en Spaanse werklozen straks weer aan de slag zijn: volgend jaar zit in beide landen nog altijd 24 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dan doet Portugal het beter. Drie maanden geleden raamde de commissie voor 2015 nog een werkloosheid van 16,5 procent. Nu is dat 14,8 procent.

Schouderklopjes
Portugal kreeg gisteren om meer redenen schouderklopjes in Brussel, vooral op de bijeenkomst van de ministers van financiën uit de eurozone. Het hulppakket van EU en IMF voor Lissabon, waarin de afgelopen drie jaar 78 miljard euro omging, eindigt op 17 mei.

Daarmee is Portugal het derde land dat wordt afgekoppeld van het internationale geldinfuus, na Ierland en Spanje. Nu Griekenland en Cyprus nog. Zondag zei de Portugese premier Passos Coelho dat zijn land geen vangnet nodig heeft in de vorm van een voorzorgskrediet.

Het land staat over elf dagen weer geheel op eigen benen. Zelfs de doorgaans voorzichtige eurogroepvoorzitter Dijsselbloem kon er niet omheen. "Portugal staat er goed voor. De werkloosheid neemt af."

Hoe groener het land, hoe hoger de economische groei in 2015. Beeld Trouw
Hoe groener het land, hoe hoger de economische groei in 2015.Beeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden