Eindelijk een tuinboek dat op de lachspieren werkt

REDACTIE GROEN

Zaden zijn de uitkomst van twee planten die 'het' met elkaar hebben gedaan. Ze komen voor in alle soorten en maten, maar de inhoud is altijd een echt plantenembryo, dat ligt te wachten tot de tijd rijp is om uit het zaadje te groeien. Je hebt er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan dat als je maïs of linzen eet, je lieve, schattige plantenembryo's aan het vermalen bent.

Zo'n alinea kan alleen uit de pen (of het toetsenbord) komen van Gerda Bosman en Corlijn de Groot, die samen het boek 'De tuin als lusthof & slagveld' voor hun rekening hebben genomen. Vooral de scènes op het slagveld zijn hilarisch, én informatief, want de dames combineren tuinieren met wetenschap.

Tuinieren kan saai zijn, als het te technisch wordt, te dogmatisch, soms zelfs politiek correct. Tuinboeken zijn dat vaak ook. Maar de publicatie van Bosman en De Groot heeft daar niets van. In een soms ondoorgrondelijke vormgeving (daarin mag best gesnoeid worden) springen de auteurs van vrolijke column naar column, en behandelen werkelijk alles dat de tuin tot lusthof of slagveld maakt.

Een ingewikkelde schimmel die zichzelf kloont, wordt behandeld onder het kopje 'seksloos genen husselen', slakken die liefdespijlen afschieten komen aan bod, en wat te denken van de 'lichaamstaal' van een boom? Die blijkt zich schrap te kunnen zetten tegen een storm.

De waarde van het boek van Bosman en De Groot is dat de lezer met een glimlach allerlei wetenschappelijke verhandelingen tot zich neemt, en als het ware wordt uitgenodigd direct naar buiten te gaan: om in de tuin te controleren of dat nieuw geschetste leven werkelijk bestaat.

De tuin als lusthof & slagveld, Gerda Bosman en Corlijn de Groot, uitg Scriptum, prijs 24,95 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden