'Eindelijk een plek om bloemen neer te leggen'

IRIS PRONK

Ze had een voorgevoel gehad: ze móést naar oom Ton toe. Die was al lange tijd ziek, maar nu dacht ze: er is haast geboden. Toen ze bij het verpleeghuis aankwam, hoorde Angelique Broerse-Van Hal (49) dat haar peetoom nét was overleden.

Mag ik hem nog even zien?, vroeg ze aan de verzorgsters. Die zeiden: 'Ja hoor, maar schrik niet'. Omdat haar oom zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap had gesteld, "mochten zij er niks aan doen. Hij lag precies in de houding zoals hij overleden was. Hoofd naar achteren, mond wagenwijd open en benen opgetrokken, Dat was aangrijpend om te zien."

Vijf minuutjes had ze. Toen kwamen 'ze' oom Ton al halen: twee medewerkers van het VUmc-mortuarium. Wat moest Angelique doen? Ze ging maar op de weg bij het verpleeghuis staan, "om hem de laatste eer te bewijzen". De chauffeur van de lijkwagen zag het en stopte een paar seconden voor haar voeten. "Dat vond ik wel lief."

Daarna volgde: niks. Er viel niks te begraven. Wel een eucharistieviering in de kerk, maar dat was een rare ervaring: "Je bent gekomen voor hem, maar hij is er niet. Het is een 'afscheid' tussen aanhalingstekens, het voelt tegennatuurlijk. Je weet ook dat hij op dat moment misschien al gebruikt is voor onderwijs."

Angelique heeft respect voor de beslissing van haar oom. Hij had in zijn jeugd veel problemen met zijn gestel, zijn heupen. Midden jaren vijftig - een halve eeuw voor zijn dood - wist een Amsterdamse dokter hem zo te opereren dat hij weliswaar moeizaam, maar toch weer kon lopen. "Hij was die professor zo dankbaar, dat hij gezegd heeft: ik geef mijn lichaam aan de wetenschap. Daar heeft hij zich aan gehouden."

'Gek' is het wel, om zo te moeten rouwen. Angelique, die als secretaresse in het VUmc werkt, is blij met het monument voor mensen als haar oom.

"Eindelijk een plek om bloemen neer te leggen." Ze bezoekt vandaag de herdenkingsbijeenkomst op de Nieuwe Ooster, samen met haar moeder en tante, de weduwe van Ton.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden