Nieuws#MeToo

Eindelijk een oordeel: filosoof John Searle intimideerde vrouwen

null Beeld
Beeld

De vermaarde Amerikaanse filosoof John Searle (1932), moet na beschuldiging van seksuele intimidatie zijn titel en rechten als emeritus-hoogleraar inleveren.

Zo mag hij geen les meer geven aan de universiteit van Berkeley (Californië), waar hij als 30-jarige al werd benoemd tot hoogleraar en in de jaren zestig als één van de eersten steun uitsprak voor de studentenprotesten.

Searle maakte grote naam als logicus en taalfilosoof in de traditie van Wittgenstein, met name zijn ‘speech-act-theorie’ werd beroemd. Die internationale roem maakt zijn huidige degradatie tot een filosofische rel. Beschuldigingen van seksuele intimidatie zijn in de filosofie nog zeldzaam.

Sugar Daddy

Tussen juli en september 2016 heeft Searle een voormalig studente, met wie hij op de campus samenwerkte, seksueel geïntimideerd. De destijds 84-jarige had de 24-jarige Joanna Ong onder meer gevraagd in te loggen bij de website ‘Sugar Baby, Sugar Daddy’ en bekeek in haar bijzijn pornografie met het geluid aan. Andere studenten en wetenschappelijk medewerkers bevestigden dat Searle regelmatig seksistisch-intimiderend gedrag vertoonde. Aanvankelijk werden Ongs klachten niet serieus genomen. In 2017 volgden wel voorlopige strafmaatregelen tegen Searle. Die zijn nu officieel bevestigd door de rector van de Universiteit van Californië. Daarmee zijn ze ook definitief.

Inmiddels heeft Kristina Gehrman, een van de andere getuigen tegen Searle, de discussie aangewakkerd, door online te schrijven dat het haar niet gaat om een bestraffing van ‘engerd’ Searle zelf, maar meer om de vraag waarom andere academici niet hebben opgetreden tegen zijn wangedrag, hoewel ze ervan wisten. Die doofpotcultuur werkt voor vrouwen ontmoedigend, stelt Gehrman. “Hoeveel jonge vrouwen kiezen daarom niet voor filosofie of voelen zich aangetast in hun zelfvertrouwen en intellectuele vermogens?” Online kreeg Gehrman veel bijval van andere filosofen. Anderen wijzen erop dat #MeToo-beschuldigingen aan het adres van filosofen tot nu toe beperkt zijn gebleven.

Lees ook: Rose Rand was een belangrijke denker en toch is ze vergeten

Rose Rand leidde een indrukwekkend leven en verrichte belangrijk denkwerk. Toch is de filosofe vergeten. Hoe kan dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden