Eindelijk: een nest korenwolven

Het is nog niet gedaan met de Nederlandse korenwolf. Eén van de twaalf laatste heeft in het fokstation te Ubbergen een nest jongen ter wereld gebracht. Bovendien zijn nog twee korenwolven zwanger.

Medewerkers van het fokstation van de Vereniging Das en Boom weten niet om hoeveel jongen het gaat. Voorzitter J. Dirkmaat: ,,We hebben lang moeten wachten op dit nest en het zou behoorlijk stom zijn als we het nu zouden verstoren. We moeten gewoon wat geduld hebben. Over een paar weken vertonen de jongen zich vanzelf buiten het nest en dan zien we wel hoeveel het er zijn.''

Das en Boom kreeg ongeveer een jaar geleden toestemming om de laatste korenwolven uit het wild te halen. Aanvankelijk leek het om vier dieren te gaan, later werden er nog vijftien bewoonde hamsterburchten gevonden. De dieren zijn ondergebracht in Ubbergen en diergaarde Blijdorp. In Nederland komt een ondersoort voor die verder alleen in het westen van Duitsland en in delen van België voorkomt. ,,Maar daar is de situatie veel beroerder. In België lopen schattingen uiteen van twaalf tot honderd. In het westen van Duitsland zijn voor het laatst twintig korenwolven gesignaleerd op een traject waar een snelweg wordt aangelegd'', schetst Dirkmaat.

Hij geeft toe dat hij zich zorgen begon te maken over de slagingskansen van het fokprogramma. Een korenwolf kan drie nesten per jaar grootbrengen. Dit is pas de eerste worp sinds het fokprogramma van start ging. ,,Vorig jaar hebben we al eens met twee Tsjechische hamsters gefokt en dat ging voortreffelijk. Het wachten was echt op de Nederlandse diertjes. En dat duurde behoorlijk lang. we waren bang dat ze door inteelt onvruchtbaar waren geworden, maar dat viel gelukkig mee.''

Toch is de korenwolf er nog lang niet. Uiteindelijk moeten er elf reservaten van elk ten minste vijfenveertig hectare komen. In ieder reservaat moeten 250 korenwolven kunnen leven. Bovendien moeten die reservaten met elkaar in verbinding staan. Pas dan is weer sprake van een gezonde situatie. Voorlopig hoopt Das en Boom op korte termijn ongeveer zestig korenwolven uit te kunnen zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden