COMMENTAAR

Eindelijk, een islamitische school met een nuchtere kijk op haar plek in de samenleving

Het voormalige Ibn Ghaldoun College, nu Avicenna College.Beeld Werry Crone, Vleuten

De discussie over de vraag of islamitische scholen een goede springplank naar de Nederlandse samenleving zijn of de integratie van moslims juist in de weg staan, zal er niet door verstommen. Maar met het Rotterdamse Avicenna College heeft Nederland eindelijk een islamitische school die de goedkeuring van de onderwijsinspectie kan wegdragen. 

En dan niet alleen omdat er op deze school voor vmbo, havo en vwo prima onderwijs wordt gegeven, maar ook omdat de school volgens de inspectie blijk geeft van een gezonde kijk op haar ­positie en rol in de samenleving.

Met de voorganger van het Avicenna was dat wel ­anders: Ibn Ghaldoun ging in 2013 niet alleen ten onder aan examenfraude. Ook het onderwijs was er niet op orde. Eerder had de school al overheidsgeld gebruikt voor reizen naar Saudi-Arabië. Hugo de Jonge, toen nog onderwijswethouder in Rotterdam, formuleerde treffend in deze krant dat de vrijheid van onderwijs geen vrijbrief is voor slecht onderwijs. Maar hij brak tegelijkertijd een lans voor goed islamitisch onderwijs: ouders en leerlingen gunde hij nu eindelijk eens een goede school.

In een zuil

Zijn uitleg daarbij was even helder als correct. Zoals het christelijke deel der natie recht heeft op christelijke scholen, hebben moslims recht op islamitische scholen. Daar is in principe geen speld tussen te krijgen, maar het kan zeker geen kwaad bij nieuwe schoolinitiatieven wat scherper op te letten of het onderwijs goed is, of die scholen nu islamitisch zijn, zwaar inzetten op iPad-onderwijs of de klassieke indeling in schoolklassen afschaffen. 

En als scholen nadrukkelijk in een zuil zitten, of die nu orthodox-protestants of islamitisch is, is dat reden om in de gaten te houden of de blik naar de samenleving voldoende open is.

Toenmalig staatssecretaris Dekker van onderwijs probeerde tevergeefs, maar niet helemaal zonder reden, een islamitische middelbare school in Amsterdam tegen te houden. Die school, met een streng salafistisch ­bestuur, kwam er toch. Ook in de ogen van andere ­Amsterdamse islamitische basisscholen is het geen ­aanwinst.

Geen drama

Bij Avicenna gymmen jongens en meisjes gescheiden. Daar kun je best vraagtekens bij zetten, maar het is geen drama. Handen schudden hoeft op school niet, maar de kinderen krijgen wel te horen dat ze dat later toch moeten doen, als ze een baan willen. Daarmee lijkt de school een ontspannen houding te hebben gevonden om enerzijds de leeromgeving te bieden die moslim­ouders voor hun kind wensen, en anderzijds die kinderen op te leiden tot burgers die het in Nederland ­kunnen redden.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Andere commentaren vindt u via trouw.nl/commentaar.

Lees ook: Het kan wel degelijk: een succesvolle islamitische school oprichten

Vijf jaar na de eindexamenfraude op de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun heeft Nederland een islamitische school waar de Onderwijsinspectie tevreden over is. Het Avicenna College komt van ver. De brede scholengemeenschap is een doorstart van het Ibn Ghaldoun

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden