Eindelijk een hoera voor de Nederlandse economie?

Beeld anp

Het regent positieve berichten over de Nederlandse economie. Meer mensen zijn aan het werk, minder bedrijven gaan failliet en het gaat goed met de supermarkten. Toevallig een aantal goede berichten, of kan de vlag definitief uit? Economieredacteur Marco Visser beoordeelt de berichten en trekt een conclusie.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid is voor het eerst dit jaar gedaald. Het aantal werklozen daalde met 14.000 tot 673.000 mensen, waardoor nog maar 8,6 procent van de beroepsbevolking geen baan heeft.

Marco Visser: "De daling is dit keer niet veroorzaakt doordat meer mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt, zoals in maart het geval was. Er zijn meer mensen aan het werk, vooral de uitzendbranche toont groei."

"Ook het aantal lopende WW-uitkeringen is gedaald. Daar is al langer een dalende trend in te zien. Het UWV verwachtte een paar weken geleden nog dat het aantal WW-uitkeringen licht zou stijgen, dus dit is positiever dan verwacht."

"De positie van 55-plussers blijft nog steeds zorgelijk, met deze groep gaat het heel slecht. Het aantal WW-uitkeringen onder 55-plussers was in mei een kwart hoger dan een jaar geleden."

Asscher blij

Minister Asscher van sociale zaken noemt de berichten over de dalende werkloosheid "heel goed nieuws". Volgens Asscher zijn er steeds meer signalen dat het de goede kant opgaat met de Nederlandse economie. Hij ziet het bestrijden van de werkloosheid als absolute topprioriteit van het kabinet.

"Natuurlijk wordt goed nieuws aangedikt door het kabinet. Dat geeft mensen weer vertrouwen. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat het kabinetsbeleid enig effect heeft. De overheid creëert geen banen, dat doet de markt. De banenplannen van de overheid zorgen vooral dat mensen arbeidsfit blijven. Als de werkgelegenheid aantrekt kunnen zij snel weer aan de slag."

Economie is veerkracht niet verloren

De veerkracht van de Nederlandse economie is door de recessie van de afgelopen jaren niet aangetast. Dat stelt het Centraal Planbureau. Onze economie kan binnen 10 jaar weer groeicijfers laten zien die we voor de crisis hadden. Hoe lang het herstel precies gaat duren hangt af van binnenlandse en buitenlandse bestedingen.

"Het is nog maar de vraag of het gaat lukken om weer op het oude niveau te komen. Pas als de economische groei boven de 2 procent komt zal de werkgelegenheid weer gaan groeien."

"Herstel van de economie hangt ook sterk af van de binnenlandse bestedingen, juist de achilleshiel van de Nederlandse economie. Nederlanders hebben het gevoel dat zij armer zijn geworden en dat heeft te maken met de huizenprijzen. We zijn onzeker en geven minder uit. Herstel van de huizenmarkt is vooral psychologisch belangrijk."

"Een goede indicator is het aantal verkochte woningen. De huizenverkoop steeg in mei met 44 procent ten opzichte van mei 2013. Dat is een heel positief signaal."

Supermarktomzet stijgt

De supermarktomzet is vorig jaar gestegen naar 34,2 miljard euro. Dat is 1,5 procent meer dan 2012, toen de omzet 33,7 miljard euro was. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Ook voor dit jaar verwacht het CBL een omzetstijging van 1 procent.

"Ondanks de crisis gaat het al lange tijd goed met de supermarktomzet. We laten luxeproducten misschien wat vaker staan, maar we bezuinigen niet op eten. Supermarkten merken dus weinig van de terughoudendheid van Nederlanders."

De slotconclusie

"We zitten in een periode van stagnatie. De economie gaat niet achteruit, maar de weg omhoog is ook niet overtuigend gevonden. We moeten het doen met kruimels. Bovendien is het moeilijk om een prognose te geven omdat de economie wordt beïnvloed door veel onzekere factoren, zoals de gebeurtenissen in Oekraïne en Irak. Het is dus nog te vroeg om de vlag uit te hangen."

Nog meer positief nieuws

Het aantal faillissementen is gedaald
Fraude elektonisch betalen ruim gehalveerd
Jonge koper trekt huizenmarkt uit het slop

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden