Eindelijk een beetje trots op Nederland

Hij liet ons lang in het ongewisse, maar op de valreep besloot minister Verhagen toch dat Nederland weg moest blijven uit Genève. Daar is deze week de wereld in VN-verband bijeen om te confereren tegen „racisme, rassendiscriminatie, xenofobie en aanverwante onverdraagzaamheid”.

Bij nader inzien vond de bewindsman de topconferentie „te belangrijk om te laten misbruiken voor politieke doeleinden en aanvallen op het Westen”. Daar doet Nederland, zo klonk het vastberaden, niet aan mee.

Goed zo, Maxime.

Maar je hoefde niet hoogbegaafd te zijn om al veel langer te weten dat het internationale treffen te Genève niet heel aangenaam zou verlopen.

Dat de voorbereiding van Durban II (zoals de conferentie in de wandeling heet) in handen was van Libië, Iran, Pakistan en Cuba – landen die, zeg maar, nogal eclectisch omspringen met de mensenrechten – stelde sowieso weinig gerust. Bovendien deden de verenigde moslimstaten er de afgelopen jaren alles aan om hun eigen agendapuntjes in de zogeheten ’slotverklaring’ opgenomen te krijgen. Hun voornaamste obsessie: de strafbaarstelling van ’islamofobie’ en andere religiekritiek.

Niet voor niets begon vorig jaar, ook vanuit Nederland, een krachtige lobby die opriep tot boycot van Durban II. Canada had toen al laten weten niet naar Genève af te reizen. Een handvol westerse landen volgde dit verstandige voorbeeld.

Zij konden maandag hun gelijk meteen binnenhalen. Dr. Mahmoud Ahmadinejad uit Teheran was de eer gegund van de openingsspeech op de Tweede Plenaire Vergadering. Dit heerschap staat, zoals elke krantelezer weet, aan het hoofd van een natie waarin burgers met grote regelmaat door ophanging dan wel steniging aan hun einde komen, christenen in het gevang belanden vanwege ’afvalligheid’, bloggers de mond wordt gesnoerd, en het ook overigens nogal onprettig toeven is voor vrouwen, minderheden en andersdenkenden. Wat de man überhaupt deed op een wereldtop die juist dit soort onrecht wil uitbannen, is natuurlijk een raadsel. Waarom uitgerekend hij zo’n keynote speech mocht houden nog méér.

En uiteraard deed de Iraanse president precies wat elke waarnemer had voorspeld: in zijn speech wees hij Israël, pardon, de zionistische entiteit, aan als de Aanstichter van Alle Kwaad op de Hele Wereld. (Wie in de gelegenheid is, moet beslist het hilarische filmpje van zijn optreden bekijken dat op internet circuleert.)

Hier en daar hoor je nu de klacht dat Nederland een gouden kans heeft laten lopen om met landen als Iran „het debat aan te gaan”. Ook zou de slotverklaring inmiddels zo zijn uitgekleed en afgezwakt dat wij die met een gerust hart hadden kunnen ondertekenen.

O ja?

Gelukkig zijn er mensen die namens ons de handel en wandel van de Verenigde Naties nauwgezet in de gaten houden. Een van hen, de Amerikaanse filosoof Austin Dacey, stelde deze week op de website Religion Dispatches fijntjes vast dat de definitieve slotverklaring nog steeds alle ruimte biedt om in de toekomst ’nieuwe vormen van intolerantie’ – ofwel: religiekritiek – aan te pakken. De islamitische landen zullen volgens hem blijven ijveren om belediging van ras en geloof aan elkaar gelijk te stellen. „Dit is wat er werkelijk aan de gang is achter de schermen”, schrijft Dacey. „En dit zal doorgaan, ook als het melodrama in Genève allang weer voorbij is.”

Het overkomt me eerlijk gezegd zelden. Maar dat het Nederlandse kabinet verkoos zich hier verre van te houden, vervult me met gepaste trots.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden