Eindelijk een ander zaterdagavondgevoel

De strijd om de beste zaterdagavondtelevisie is weer begonnen. Zenders pogen met groot amusement zo goed mogelijk aan het zaterdagavondgevoel van de kijker te beantwoorden. Talentenjachten en shows waar BN'ers allerlei typisch Nederlandse spelletjes doen; het is de afgelopen jaren allemaal voorbij gekomen. Zolang het maar een beetje gezellig is. En zolang er maar een beetje gelachen kan worden.

Vooral RTL4 wist te scoren op zaterdag, onder meer met 'Holland's got talent'. Ook dit seizoen komen Nederlanders er hun zang-, dans-, goochel-, of vuurspuwkunsten tonen, onder venijnig commentaar van Gordon. In een poging de strijd aan te gaan met vier, bedacht SBS een nieuw programma: 'Beat it'. Nou ja, veel meer dan een talentenjacht met een extra element is het niet. Kandidaten die volgens de juryleden - dit keer zijn Gerard Joling en Jan Smit van de plank getrokken - niet goed genoeg zijn, krijgen een berg meel over zich heen, worden door een grote bal omver gekegeld of tussen twee enorme plastic boterhammen geklemd. Ja, u leest het goed: tussen twee enorme plastic boterhammen geklemd.

Gerard Joling vindt het om te 'gieren'. Presentatrice Kim-Lian van der Meij benadrukt nog maar eens hoe ontzettend gezellig het is in de studio. Ondertussen worden de beelden eindeloos herhaald. En krijgen kandidaten uitgebreid de tijd om terug te blikken op hun moment van roem.

Het levert opmerkingen op als 'het was in ieder geval een knallend einde van mijn optreden' (de kandidaat was zojuist door een grote champagnefles op de kurk omhoog geschoten) en 'Gerard zag er geen brood in' (juist, die van de plastic boterhammen).

Opvallende afwezige in de jacht naar het zaterdagavondgevoel is de publieke omroep. Tot voor kort deed Nederland 1 nog gewoon mee in het geweld van het grote amusement, in de vorm van Paul de Leeuw. Maar nu die op zaterdag bij RTL verschijnt, heeft niemand dat gat opgevuld.

Dat is maar goed ook, het geeft de publieke omroep de kans zich te onderscheiden. Helemaal nu de zaterdagavondshows zoals die van SBS en RTL een beetje beginnen te vervelen. De juryleden doen hun geroutineerde dansje en ook kandidaten weten na tien jaar talentenjachten heel goed hoe je je dient te gedragen. Het levert overgemonteerde programma's op, waar elk shot, elk grapje en elk special effect zorgvuldig is uitgedacht.

Dat is anders bij 'Golden oldies' op NPO 1. In het programma, vreemd genoeg van jongerenomroep BNN, vormen veertig ouderen een koor dat op tournee gaat naar Duitsland met een repertoire van rockmuziek. De rode draad in het programma: nog één keer kunnen de ouderen vlammen op mogelijk hun laatste grote avontuur. Als de deelnemers bij vertrek op tournee worden uitgezwaaid door kinderen en kleinkinderen, zijn ze zelf zo opgetogen als een kind. Want zoals deelnemer Cootje het verwoordt: "Dit geeft me meer energie dan ik uit een potje pillen kan halen."

'Golden oldies' is niet een programma met een klassiek zaterdagavondgevoel. Het is geen groot amusement met even hoge kijkcijfers als de talentenjachten. Maar het ontroert wel als de stralende 85-jarige Bram met een gitaar op schoot de eerste noten van Rammstein's 'Sonne' leert spelen. Best verfrissend naast het gieren op de commerciële zenders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden