Eindelijk echt herfstweer

Hield september de dienstregeling van augustus aan, oktober hanteerde het spoorboekje van september. Het voorlopig maandgemiddelde voor oktober is in De Bilt uitgekomen op 13,6º: een doorsnee september scoort gemiddeld 14,2º. Het langjarig gemiddelde voor oktober is 10,3º. Ik ben benieuwd of november eveneens belangstelling heeft voor de thermische stoelendans! Oktober 2006 is trouwens de op één na warmste wijnmaand geweest. Alleen in 2001 was het met gemiddeld 14,2º nog warmer en op de derde plaats komen we 2005 tegen, met gemiddeld 13,3º. Niet overal in Europa verliep de afgelopen maand te warm. In Noordoost-Rusland en in Lapland is het te koud geweest: vanaf grofweg half oktober zelfs zeer koud. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur in het Noorse Kautokeino over de periode 19-30 oktober -9,0º. Daarmee liep oktober de laatste tijd vooruit op november want de gemiddelde novembertemperatuur in Kautokeino is -9,2º. Zo kan het dus ook! Onder een ‘minihoogje’ van 1014 hPa stond de thermometer gistermiddag om 13 uur in het Finse Kevo nog op -20,2 tegen 30,4º in het Spaanse Murcia.

Een uitloper van een over de Oostzee oostwaarts koersende depressie veroorzaakt vanochtend vroeg in het Waddengebied een noordwesterstorm. Vanmiddag en vanavond neemt de wind geleidelijk in kracht af. Vanavond waait het over land matig, aan zee krachtig. Het weerbeeld kenmerkt zich eerst door buien, die van onweer, hagel en (zware) windstoten vergezeld kunnen gaan. Vanmiddag neemt de buiigheid vooral landinwaarts af. Verder is het met maxima omstreeks 10º (in het binnenland wat lager) minder zacht dan gisteren, toen het ’s nachts op Vlieland niet kouder werd dan 14,8º.

Morgen arriveert boven de Britse eilanden een sterk hogedrukgebied van 1035 hPa. Bij ons wordt met een afnemende noordenwind vochtige, onstabiele lucht aangevoerd. Daarin komen nog enkele buien tot ontwikkeling. De temperatuur komt uit op maximaal 9-10º. In de nacht naar vrijdag kan het in het binnenland lokaal tot rond het vriespunt afkoelen. In de kustgebieden is dat niet het geval, tevens kunnen daar nog enkele buien vallen. Vrijdag wordt met een krimpende wind alweer zachte (zee)lucht aangevoerd.

Gisteren werd het in loop van de dag onstuimiger. Halverwege de middag was de wind in het Waddengebied al toegenomen tot stormachtig, windkracht 8. Bovendien werd het na opklaringen achter een zwak koufront gaandeweg buiiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden