Update

Eindelijk duidelijkheid over Tilburgse moord uit 1900

Onder het toeziend oog van de haan (symbool voor waakzaamheid) hinkelt een meisje over het Marietje Kessels Mounument in Tilburg. Het monument staat symbool voor alle kinderen die het slachtoffer zijn van geweld

Pastoor George van Zinnicq Bergmann heeft in 1900 het 11-jarige Tilburgse meisje Marietje Kessels verkracht en vermoord in zijn kerk. Twee onbekend gebleven afgezanten van het Vaticaan hebben dat vermoeden rond 1908 bevestigd aan haar vader, moeder en broertje Mathieu maar de familie heeft het geheim onder druk van de kerk en uit angst voor de gevolgen altijd bewaard.

Het nichtje van Marietje, Godelieve Kessels schrijft dat in een boek dat dinsdag verschijnt. Het boek is gebaseerd op gesprekken die zij had met haar vader Mathieu, het jongere broertje van Marietje die door hun vader als oudste zoon van het gezin in vertrouwen werd genomen.

Aandacht
De onopgeloste moord op Marietje Kessels staat in het geheugen gegrift van veel Tilburgers en kreeg ook landelijk veel aandacht. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde schilder August Mutsaers maar hij werd vrijgesproken door zowel rechtbank als gerechtshof.

De pastoor werd nooit officieel verdacht. Schrijver Ed Schilders wees in zijn in 1988 verschenen boek de pastoor al aan als meest waarschijnlijke dader. Koster Johan van Isterdaal was volgens hem medeplichtig omdat hij het lichaam van de fabrikantendochter verstopte op het verwulfsel bovenin de kerk.

Getuigenissen
De familieoverlevering sluit naadloos aan bij de conclusie dat de pastoor Marietje Kessels heeft misbruikt en vermoord. Nieuw bewijs daarvoor komt uit de getuigenissen van politiecommissaris Herman Caarls, postbode Johannes Jongbloets en de twee vertegenwoordigers van het Vaticaan.

Zwaar onder druk gezet door vader Mathijs gaf de politiecommissaris toe dat hun beider vermoedens overeenkwamen. De postbesteller vertelde aan de vader van Marietje hoe hij op de dag van de moord de koster en de pastoor bovenin de kerk zag vechten.

Familiegeheim
Maar het meest opmerkelijke uit het familiegeheim is het bezoek van twee hoge geestelijken rond 1908. Zij erkenden dat de pastoor alles en iedereen had misleid maar dat door een geestelijke aan de paus persoonlijk was opgebiecht dat hij toch echt de dader was. Namens de paus verzochten de gezanten de familie om de zaak te laten rusten omdat de kwestie de hele roomse kerk zou treffen.

Na familieberaad besloten vader en moeder inderdaad om de zaak te laten rusten. Vader Mathijs vreesde vooral de gevolgen voor zijn muziekinstrumentenfabriek. Een boycot door de kerk zou de honderden werknemers en hun gezinnen treffen.

Diplomatieke vertegenwoordigers
Hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit Peter Nissen noemt de onthullingen over betrokkenheid van de pastoor bij de dood en verkrachting van Marietje Kessels plausibel. Het is volgens hem heel goed mogelijk dat diplomatieke vertegenwoordigers van de kerk de nabestaanden hebben gevraagd om de betrokkenheid van de pastoor geheim te houden, zegt hij vandaag in reactie op het verschijnen van het boek van Godelieve Kessels.

De Tilburgse advocaat Pieter van Dun die rond de eeuwwisseling het (incomplete) strafdossier uit het hoger beroep tegen de beschuldigde schilder vond en uitploos, bevestigt dat het haast niet anders kan dan dat de pastoor of de koster de moord heeft gepleegd. 'Maar sluitend bewijs heb ik daarvoor nooit kunnen vinden. Het blijven allemaal gissingen. Het zou kunnen', reageerde hij vandaag.

Het bisdom in Den Bosch laat desgevraagd weten dat betrokkenheid van de pastoor nooit is aangetoond en dat hij nooit is veroordeeld. Op basis van het boek ziet het bisdom geen reden om van standpunt te veranderen. 'Dat zou niet correct zijn.' Een woordvoerder noemde het onwaarschijnlijk dat de kerk een rem heeft gezet op een onderzoek naar de schuldige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden