Eindelijk: de nieuwe stekker-Smarts

Smart komt met drie nieuwe versies van de Amsterdamse oplaadlieveling.

QUIRIJN VISSCHER

Autonieuws voor de milieubewuste Nederlandse grachtengordelautomobilist. Twee jaar na de komst van de nieuwe Smart-generatie zijn dan eindelijk ook drie stekkerversies gepresenteerd. Alleen voor Amsterdammers is de oer-Smart Electric Drive al volslagen normaal. In hun stad rijden intussen 300 elektrische deel-Smarts van Car2Go. Een enorm getal. Smart maakte en verkocht immers wereldwijd over de jaren slechts 2000 elektrische oer-Smarts. Een kwart rijdt in Nederland.

Een elektrische Smart blijft voor de rest van de wereld iets nieuws. Het oude model bleek extreem prijzig en tegelijk behept met een klein rijbereik. Het nieuwe model is er in drie versies. De klassieke ForTwo komt met een theoretisch rijbereik van 160 vijftien kilometer verder dan de afgeloste versie. Nieuw zijn de oplaadbare vierdeurs- (ForFour) en cabriolet-Smart. Die rijden in theorie 155 kilometer op volle batterijen.

Geen getallen om van wakker te liggen. De Smart is nooit ontwikkeld voor lange snelwegritten. Wie binnen stedelijk gebied blijft (of op een Waddeneiland), kan hier goed mee uit de voeten. Fijner is de optionele snel-oplader die een Smart in 45 minuten vollaadt. Zakelijke rijders behouden in 2017 hun fiscaal voordeel op deze puur elektrische auto's. Voor particulieren valt te hopen dat de prijskaartjes, die begin 2017 worden onthuld, meevallen. De oude e-Smart was schreeuwend duur.

Maar ach, in Amsterdam kunnen particulieren de zakelijk aangeschafte auto's van Car2Go huren. Het nieuwe autorijden draait niet meer om bezit. Ook helemaal anno nu is de app waarmee je de e-Smart tijdens het laden alvast opwarmt of afkoelt, zodat je over meer batterijcapaciteit beschikt tijdens de rit. De liefhebber kan de elektrische Brabus-versie bestellen van Mercedes' autosportafdeling. Smart hoort bij Mercedes, al is-ie onderhuids deels een Renault Twingo.

Met de nieuwe e-versies is het Smart-gamma compleet. Eerder dan in Europa komen de oplaadbare miniatuurauto's zelfs al op de markt in de benzineverslaafde Verenigde Staten. In stedelijke gebieden worden Smarts er heel normaal, vooral de uitvoeringen mét een verbrandingsmotortje. De New York City Police Department heeft er daarvan 250 besteld.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden