Weblog

Eindelijk! Commerciële zonnestroom

Zonnepanelen: ze worden echt rendabel. © wijwillenzon Beeld
Zonnepanelen: ze worden echt rendabel. © wijwillenzon

'Stichting stunt met zonnepanelen' stond er. Op de voorpagina van Trouw. Zonder subsidie toch geld verdienen aan de zon op je dak. Ik kon het amper geloven, maar na wat rekenwerk ging ik overstag.

Vincent Dekker

Het was de elfde van de elfde dat Trouw met het actienieuws van Urgenda kwam. Dus een goede bijgelovige zal me wel voor gek verklaren. Maar ik vertrouw nog altijd graag op mijn eigen ingebouwde rekenmachine en die zegt, om maar eens een minder aantrekkelijk alternatief te citeren: Doen!

Urgenda heeft contracten afgesloten voor een grote partij zonnepanelen. Als zij via de actie Wij willen zon vóór 7 december 10.000 paketten zonnepanelen weten weg te zetten, leveren twee Chinese bedrijven die zonnepanelen voor pakweg 3300 euro per set. Elke set levert zo'n 1200 kWh stroom per jaar, wat een besparing op de elektrarekening van pakweg 270 euro zou vormen. Snelle rekensom: 270 is ruim 8 procent van 3300. Zelfs als het flink duurder wordt dan die 3300 euro zit er nog een leuke marge in.

Het is inmiddels 7 december geweest en we weten nu dat het 'nog niet storm genoeg loopt' bij Urgenda. De inschrijftermijn is verlengd tot eind januari.

Het heeft niet aan mij gelegen. Ik heb op 6 december 'ja' gezegd en mijn aanbetaling overgemaakt. Ik zal u uitleggen waarom.

De clou van zonnestroom is dat de meter in huis terugloopt zodra de panelen meer stroom leveren dan je zelf op dat moment aan stroom gebruikt. Op die manier levert elke kWh van je panelen ongeveer 25 eurocent op, de prijs die je inclusief belastingen nu ongeveer kwijt bent voor een kWh geleverd door de Nuons en Eneco's van deze wereld. Maar die energieleveranciers zijn niet oneindig goed: lever je in een jaar méér terug dan je verbruikt, dan krijg je voor dat meerdere slechts zo'n 6 cent per kWh, zijnde de inkoopprijs exclusief belastingen die de energieleveranciers aan de centrales moeten betalen. Voor die 6 cent kun je geen zonnepaneel laten werken.

De truc is dus om maximaal zoveel zonnepanelen aan te schaffen dat je bijna je hele jaarverbruik aan stroom zelf kunt dekken. Ik verbruik per jaar een kleine 3000 kWh aan stroom en heb een plat dak met ruimte voor meer dan genoeg panelen. In mijn geval kom ik bij wijwillenzon uit op pakket B: twaalf panelen die 2350 kWh aan stroom leveren. Dat kost 6369,40 euro, inclusief wat extra materiaal dat ik nodig heb omdat ik ze op een plat dak ga monteren. Mijn besparing wordt 539 euro per jaar, voorspelt wijwillenzon.

Maar met die pakketprijs ben je er nog niet, waarschuwt wijwillenzon, want het monteren is werk voor deskundigen. Je moet er een installateur bij roepen. Dat kost gemiddeld nog eens 500 euro per zes panelen, aldus de mensen van Urgenda. Voor mij dus het dubbele, 1000 euro. Met wat marge erbij voor tegenvallers bij de installatie komt het totaalbedrag op zo'n 8000 euro.

Meer rente op spaargeld
Nu kan ik m'n spreadsheetje aan het werk zetten: 539 euro besparen na een investering van 8000 euro, dat is een bruto rendement van 6,73 procent. De panelen gaan dertig jaar mee, dus moet je 3,33 procent per jaar afschrijven. Blijft over een nettorendement van 3,4 procent. Da's geen vetpot, maar wel ruim meer dan de 2,5 procent die ik op mijn spaarrekening krijg.

Daar moeten al meteen een paar kanttekeningen bij. De opbrengst van de panelen is een inschatting, het kan tegenvallen. Maar Urgenda zegt dat de kans groot is dat het meevalt. En de kosten van de installateur moet je ook even vooraf checken, want als die veel hoger uitvallen, keldert je rendement al snel.

En tenslotte: de opbrengst van 539 euro per jaar is gebaseerd op de huidige stroomprijzen. Die kunnen dalen, en dan is je rendement ook lager of zelfs negatief. Maar de kans dat we in de nabije toekomst méér voor energie moeten gaan betalen lijkt me vele, vele malen groter. Zakt de prijs met 5 cent, dan is mijn netto rendement nog 1,9 procent, stijgt zij met 5 cent, dan is het 4,9 procent. Voor elke stuiver die een kWh de komende jaren duurder wordt, krijg ik 1,5 procent meer rente op mijn spaargeld.

Mijn spreadsheet zegt: Doen!

Rekenfouten?
Denkt u dat ik grote rekenfouten maak? Zeg het me. Denkt u dat ik de zaken redelijk goed inschat? Bestel dan zelf ook voor eind januari svp een paar panelen... Ik wil ze graag en er moeten er nog wel een paar besteld worden voordat ik de mijne voor die leuke prijs kan kopen.
Volgende aflevering: Zonnige verrassing van de installateur

Reactie op reacties
Allereerst dank voor alle informatieve reacties! Ik zal morgen in de volgende aflevering sommig vragen en opmerkingen verwerken. Hier alvast een paar kanttekeningen van mijn kant.

Blij ben ik met de praktijkervaring van diverse mensen dat de panelen kennelijk wel lang mee gaan. En dat ook de opbrengst niet snel afneemt door het verouderen.

Een beetje zorgelijk lijkt daarentegen de levensduur van de converter. Ik zal bij wijwillenzon eens vragen of zij hier een gedegen inschatting durven te maken. En wat kost een converter? Is het een grote strop als je die elke tien jaar moet vervangen?

Opmerkelijk vind ik het verwijt dat ik belasting probeer te ontwijken. Als ik minder belasting ga afdragen en de overheid blijft gewoon hetzelfde uitgeven, moet de belasting die ik niet betaal, ergens anders worden gecompenseerd. Geen speld tussen te krijgen. Beetje asociaal dus van mij dat ik zonnepanelen op m'n dak ga zetten, lijkt hier te worden gezegd. Ik kan voor iedereen onthullen dat ik nog veel asocialer ben dan die 360 euro belasting op stroom die ik straks niet ga betalen. Ik woon in Bergen en werk in Amsterdam, afstand 51 kilometer. Per dag 102 km met de auto kost me 8 liter, en met 1,20 euro belasting per liter is dat bijna 10 euro per dag aan belasting voor mijn woon-werkverkeer. Maar ik ga niet met de auto, ik ga met de trein en de fiets. Dat kost de overheid op 220 werkdagen per jaar dus 2200 euro belasting die ik niet betaal. En dat al 20 jaar achtereen... Het is natuurlijk een kromme redenering dat een mens op aarde zou zijn gezet om zo veel mogelijk belasting te betalen, en nog wel op milieuverpestende activiteiten en producten. In ruil voor de belasting die ik niet betaal op mijn stroom, lever ik wel 100 procent groene stroom. Zodra de werkelijke kosten van kolen-, gas- en kerncentrales in de stroomprijs worden verrekend, doorstaat elk groen alternatief de vergelijking.

Of mijn rendement voldoende is, in vergelijking met bijvoorbeeld staatsobligaties e.d., blijft natuurlijk een kwestie van inschatting. Morgen meer hierover. Maar nu alvast: het rendement is berekend op de huidige stroomprijs. Iedereen die denkt dat de stroom niet duurder wordt de komende jaren (we hebben het over een periode van 30 jaar, maar kijk om te beginnen maar 5 jaar vooruit) zal volgens mij van een koude kermis thuiskomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden