Eindelijk buigt een kinderjury zich over jeugdvoorstellingen

Jeugdtheater
Uitreiking Z@pp Theaterprijs op 11/9 in Jeugdtheater de Krakeling. Uitreiking Gouden Krekels tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam. Info, ook over speeldata: www.tf.nl en www.krakeling.nl. De tv-registraties van jeugdtheater zijn elke woensdag om 15.45 en elke zondag om 19.30 uur op het themakanaal Z@ppelin Z@pp 24 en op www.zappelin24.nl te zien. Info: www.zapp.nl

Het heeft lang geduurd maar nu is het dan zover: een kinderjury die zich over de beste jeugdtheatervoorstellingen van het seizoen buigt. De prijs is de Z@pp Theaterprijs, van Bureau Promotie Podiumkunsten, Jeugdtheater de Krakeling en tv-zender Z@pp.

"De jury bestaat uit vijf meisjes en twee jongens tussen de tien en veertien jaar", vertelt Hillechien Steenbruggen van Bureau Promotie Podiumkunsten. Voorzitter is Z@pp-presentator Lisa Wade. Tijdens het Nederlands Theater Festival, dat morgen begint in Amsterdam, bezoeken zij alle voorstellingen die eerder dit jaar zijn onderscheiden met een Zilveren Krekel. "De meeste van hen zijn ervaren theaterbezoekers of ze doen zelf aan toneel, dus het zijn deskundige kinderen. 'Ik denk dat ik heel goed het verschil kan zien tussen wat kinderen leuk vinden en wat ouders leuk vinden', schreef een meisje op het sollicitatieformulier." De jury krijgt dan ook alle vrijheid. "We geven wel tips, zoals: 'Je kunt letten op de tekst en het acteren, maar ook op de kostuums en de muziek.' Verder willen we zo min mogelijk sturen. Ze moeten natuurlijk niet door de bril van volwassenen naar de voorstellingen kijken. Het gaat er juist om dat ze met een frisse blik in de zaal zitten."

Het idee om net als de Kinderboekenjury een kinderjury voor het theater te organiseren, bestaat al langer maar in de praktijk is het knap lastig te organiseren, vertelt Steenbruggen. "Boeken kun je thuis lezen maar voor theater moet je soms ver weg, ook in de avonduren. Daar zijn ouders niet blij mee als hun kinderen de volgende dag naar school moeten."

Daarom ziet de kinderjury alleen de Zilveren Krekels die de volwassen jury heeft uitgekozen: 'Mevr. Ophelia' van Het Filiaal, 'Waakhondje' van De Toneelmakerij, 'De Storm' van De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte, 'Adios' van Speeltheater Holland, 'Lang zal die WEZEN' van Toneelschap Beumer & Drost en twee voorstellingen van Theatergroep DOX: 'La Vie C'est Drôle' en 'Couple Like #2'.

Een aantal van deze voorstellingen is ook te zien op themakanaal Z@ppelin Z@pp 24, dat elke week theaterregistraties uitzendt. Twintig in totaal: tien voor kleuters en tien voor kinderen vanaf acht jaar. "Zo bereiken we een veel breder publiek voor jeugdtheater. Misschien kunnen we de kijkers in de toekomst mee laten stemmen", denkt Steenbruggen.

De Kinderboekenjury kiest steevast voor andere winnaars dan die van de Zilveren en Gouden Griffels. Carrie Slee, Paul van Loon en Francine Oomen zijn populair bij kinderen, maar de Griffels gaan meestal naar andere schrijvers. In het jeugdtheater gaan de Krekels vaak naar voorstellingen die artistieke grenzen verleggen en die vallen bij kinderen niet zonder meer in de smaak. "Ik ben héél benieuwd of de prijs van de kinderjury dezelfde is als de Gouden Krekel", zegt ook Hillechien Steenbruggen.

Mummies
Komende zaterdag presenteert Tosca Menten haar nieuwe boek 'Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba' in het Rijksmuseum van Oudheden. In de hal, voor de Egyptische tempel, geeft zij een muzikaal optreden. Daarna kunnen lezers haar handtekening vragen en de nieuwe mummie-speurroute doen. Meer informatie: www.rmo.nl

Zaans Museum
Mia Muis, die al jaren met haar zeven kinderen in het Zaans Museum woont, neemt de jongste bezoekers mee naar haar muizenmuseum. Iedere laatste zondag van de maand vertelt zij daar verhalen en doet zij spelletjes om daarna met de peuters op ontdekkingstocht door het museum te gaan.

Meer informatie: www.zaansmuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden