Eindelijk bezoek voor gedetineerden in Libanese gevangenis

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Voor het eerst hebben gisteren gedetineerden in de gevangenis Al-Khiam, in het uiterste zuiden van Libanon, familiebezoek gehad.

Het Rode Kruis begeleidde de bezoekers, negen vrouwen, twee mannen en een negen jaar oud meisje. De Al-Khiamgevangenis ligt in de 'veiligheidsstrook' die Israël in stand houdt in het uiterste zuiden van Libanon. Formeel heeft de door Israël gesteunde militie SLA ('Zuidlibanees leger') de gevangenis in beheer. Maar bij de opstanden die er in het verleden uitbraken in de gevangenis riep het SLA steeds de hulp in van Israëlische officieren. Ook zijn veel van de gevangenen, voordat ze in Al-Khiam terechtkwamen, ondervraagd door Israëlische officieren van verschillende geheime diensten. Dat gebeurt in ondervragingscentra, die de Israëliërs erop nahouden in de 'veiligheidsstrook'.

Bij de opstanden speelden drie grieven een hoofdrol: foltering, slecht eten en het verbod op bezoek door familieleden. De Verenigde Naties hebben jarenlang druk uitgeoefend op Israël om bezoeken toe te staan, terwijl mensenrechtenorganisaties en ook de Libanese regering geregeld een betere behandeling van de gevangenen hebben geëist. Volgens de Libanese regering zijn in Al-Khiam veertien mensen omgekomen als gevolg van de slechte behandeling.

De meeste gevangenen zijn Libanezen. Doorgaans behoren ze tot de door Syrië gesteunde sji'itische Amal-militie of de op Iran georiënteerde Hezbollah-beweging. Anderen behoren tot Libanese linkse partijen. De grootste groep na de Libanezen bestaat uit Palestijnen. Er schijnen ook Syriërs in Al-Khiam te verblijven.

Eind jaren tachtig begin jaren negentig leek het er even op dat de gevangenen van Al-Khiam zouden profiteren van een grote uitruil, die ook zou moeten leiden tot de vrijlating van westerse gijzelaars in Libanon en gevangen genomen Israëliërs. Maar uiteindelijk kwamen, eind 1991, de laatste westerse gijzelaars vrij, zonder dat dat van invloed was op de situatie van de gevangenen in Al-Khiam, of de Israëliërs die in handen waren van Libanese organisaties.

Sommige gevangenen in Al-Khiam zitten al zo'n tien jaar vast, vaak zonder veroordeling. De bezoekers van gisteren behoorden tot vier families. Ze bezochten drie mannen in de gevangenis en één in een ziekenhuis. De visites duurden tien minuten. “Dit is de eerste keer dat ik mijn vader zie”, zei de negen jaar oude Marjam Hidjazi. Haar vader, Rasjid Hidjazi, zit sinds 1985 vast.

Generaal Antoine Lahd, de commandant van de SLA-militie, heeft bekendgemaakt dat voortaan elke veertien dagen familieleden bezoeken mogen afleggen aan Al-Khiam, telkens zestig per keer. Lahd sprak van een “gebaar van goede wil”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden