Eindelijk beroemd

De droom van Raffles van Exel is uitgekomen. Hij is beroemd. Maar hij had vast een ander soort roem voor ogen, toen hij eind vorige eeuw naar Amerika vertrok.

Niemand weet waar hij zit, maar waarschijnlijk duikt hij binnenkort weer op. Het Beverly Hills police department is niet meer naar hem op zoek. De pers daarentegen is nog lang niet klaar met de Amsterdammer. Wat weet hij van de dood van Whitney Houston? Is hij degene die foto's van de opgebaarde zangeres verkocht aan TheNational Inquirer? Was hij de cokedealer van Whitney? Is hij de minnaar én anonieme bron van een belangrijke showbizzreporter?

Als hij dat allemaal niet is, wie is hij dan eigenlijk wel?

De eerste keer dat we in Nederland van Raffles hoorden was in 2002. Hij was producer en zou onze Conny Breukhoven laten schitteren op een herdenkingsconcert voor de aanslagen op de Twin Towers. Had ie persoonlijk geregeld. Kletskous, dachten we toen er niets van terechtkwam.

Toen in 2009 Michael Jackson overleed, dook Raffles weer op. Hij was bevriend met Michael, beweerde hij. Deze keer klopte het. En niet alleen met de King of Pop. Hij kende ook O.J. Simpson. Patti Labelle en Chaka Khan.

Als een soort 'Talented Mr. Ripley' was Raffles doorgedrongen in het wereldje van de sterren. Ongegeneerd laat hij in een internetfilmpje zien hoe hij dat deed. Keurig gekleed arriveert hij per taxi bij een awardshow. Hij loopt op krukken, dat is onderdeel van het plan. Een behulpzame medewerker in een elektrisch autootje rijdt hem het afgegrendelde terrein op. "De sukkel sjeesde zo de beveiliging voorbij", grijnst Raffles. Even later staat hij op de rode loper en begint ongevraagd te bemiddelen tussen journalisten en Joe Jackson, de vader van Michael, die net arriveert. "Zo simpel is het", zegt hij trots. De deur naar Michael Jackson stond open.

Op school deed hij dat ook al, weet Danny de Munk. Raffles zat bij hem in de klas toen 'Ciske de Rat' uitkwam en hij kroop maar wat graag naast Danny in de schijnwerpers. Maar daar was de 14-jarige niet van gediend.

Bij Whitney Houston lukte het wel. Raffles was doorgedrongen tot haar inner circle. Toen ze dood werd aangetroffen in een badkuip in het Beverly Hilton, was hij op dezelfde verdieping. In tranen kwam hij de balzaal binnen, waar een feest aan de gang was ter ere van platenbons Clive Davis. Hij huilde uit bij muzikant Quincy Jones en Oprah's beste vriendin Gayle King. Later vertelde Raffles dat hij Whitneys lichaam had afbedekt met een handdoek en de kamer had opgeruimd, voor de hulpdiensten arriveerden.

Die bewering bracht hem in de problemen. Had hij sporen uitgewist?

De politie heeft dat idee laten varen. Maar het verhaal van die rare Hollander en twee dode wereldsterren doet het uitstekend. De roem zal Raffles zwaar vallen.

Ongeluk
De dood van Whitney Houston op 11 februari was een ongeluk. Dat heeft autopsie uitgewezen. De 48-jarige zangeres is verdronken in het bad van een kamer in het Beverly Hilton hotel in Beverly Hills. In het sectierapport staat dat langdurig cocaïnegebruik in combinatie met een hartaandoening de oorzaak is geweest.

Bobbi Kristina, de 19-jarige dochter van de zangeres, is de enige erfgenaam. Het vermogen van Whitney Houston wordt geschat op 20 miljoen dollar.

h.vandijk@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden