Eindelijk belang in tegenstribbelende Generale

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Fortis neemt een groot belang in de Generale Bank. Het Belgisch-Nederlandse concern wordt daarmee de grootste bankier én verzekeraar in België.

De grootste bank van België is onder de aanhoudende druk van Fortis bezweken. Naar eigen zeggen heeft de raad van bestuur van Generale Bank het besluit 'unaniem' goedgekeurd. Fortis legt de hand op de aandelen van het moederconcern Generale Maatschappij in de Generale Bank. De rest is in het bezit van de Franse holding Suez/Lyonnaise des Eaux. Fortis verwerft ook de aandelen van de twee beleggingsfirma's Solvay en Boël. In totaal bedraagt het belang van Fortis zo'n 33 procent.

Door de eer aan zichzelf te houden, voorkomt de top van de Generale een vijandige overname. Fortis voert al maanden gesprekken over een samengaan. In april legde Fortis de Generale Maatschappij, de Generale Bank en Suez/Lyonnaise een bedrijfsplan voor. Dat wees de directie van de Generale Bank van de hand.

Fortis heeft al een belangrijke pijler in de Belgische bankwereld, namelijk de ASLK-bank. Het bedrijfsplan zou onder meer voorzien in verdere samenwerking tussen ASLK en de Generale Bank. Maar de vanouds wat elitaire Generale zag een vrijage met de lager in aanzien staande ASLK niet zitten. Ze hield vast aan de eigen beursnotering, zo liet ze weten.

De onderhandelingen tussen de twee partijen liepen begin deze week spaak. De Belgische Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF), die Fortis het fiat moet geven voor de operatie, kwam niet tot een definitieve uitspraak. Fortis moet echter op zijn klompen hebben aangevoeld dat de Generale een vijandige overname wilde voorkomen. Dat zou betekenen dat het concern moet gaan samenwerken met een weerbarstig management. Een andere oplossing, namelijk de directie van de Generale Bank opzij schuiven, vereist de instemming van de CBF, en die zou dat, gezien de continuïteit van de onderneming en het vertrouwen van klanten en spaarders, nooit goedkeuren.

Fortis houdt nog wel een boekenonderzoek. Gaat de overname door, dan wordt Fortis de grootste bankier én verzekeraar in België. De Generale Bank wordt de 'moederbank' van de Groep Fortis, zo meldt ze. Dat betekent dat de ASLK-bank van Fortis wordt overgenomen met behoud van de identiteit. De vakbonden vrezen het verlies van 2 000 banen en denken dat zo'n vijfhonderd ASLK-vestigingen dicht moeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden