Eindelijk begint de grote zeebezem aan het opruimen van de plastic soep

Boyan SlatBeeld The Ocean Cleanup

Na jaren van voorbereiding is het eindelijk zover: de 600 meter lange veegarm, in de vorm van een enorme C, om plastic rotzooi uit de Grote Oceaan te vissen is aangekomen op de plaats van bestemming. 

Het is de bedoeling dat het gevaarte nog deze week aan z’n klus begint. De Great Pacific Garbage Patch, zoals de werkplek van de zeebezem heet, is een drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï, die drie keer zo groot is als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen.

De afgelopen dagen voer de veegarm, voortgetrokken door een sleepboot, al door de uitlopers van het plastic. “Het afval is met het blote oog te zien. Dat blijft schokkend”, zegt Lonneke Holierhoek van The Ocean Cleanup, de organisatie achter de zeebezem. Er was wel enige verontwaardiging. “Het team zag veel mooie dieren, zoals goudmakrelen en blauwvoetgenten. En dan zie je allemaal plastic drijven en weet je dat er zoveel beesten zijn die dat eten.”

Profielwerkstuk

De naam van de veegmachine is ‘System 001’ en werd een paar jaar geleden op de middelbare school bedacht door de inmiddels 24-jarige Nederlander Boyan Slat. Voor zijn profielwerkstuk dokterde hij een methode uit om de zeeën van plastic rommel te ontdoen.

De test van Systeem 001 voor de kust van San Francisco.Beeld EPA

System 001 werd afgelopen maand voor de kust van San Francisco uitgebreid getest. Zo werd onder meer gekeken of de bezem zijn C-vorm behield in de golven. De conclusie, aldus Holierhoek: “Het kon bijna niet beter, het ging perfect, we zijn tevreden over hoe hij zich gedroeg.”

Lees ook:

Plastic soep-ontdekker Moore houdt hoop - maar heeft geen goed woord over voor Boyan Slat

Moore, inmiddels de zeventig gepasseerd, ontdekte in 1997 de plastic soep: een brij van grote en kleine stukken plastic die zich in de loop der jaren door de stroming van de zee heeft verzameld op een plek in de Stille Oceaan. Inmiddels is die soep naar schatting zo groot als Spanje. 

Dobberende 'plasticvanger' van Nederlander vaart uit

De enorme zogenoemde 'plasticvanger' van het project The Ocean Cleanup is begonnen aan een grote reis. Het gevaarte, bedacht door de nu 24-jarige Nederlander Boyan Slat, gaat naar de Grote Oceaan om de 'plastic soep' die daar in zee ligt op te ruimen.

In 2017 werd Boyan Slat de nummer drie in de Duurzame 100,

Boyan Slat staat sinds 2014 hoog in de Duurzame 100. Zijn gedrevenheid, zijn aanpak, zijn leeftijd (23) spreken tot de verbeelding. Slat is een uitvinder die in de plastic soep roert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden