Eindelijk antwoord op de vraag: Hoe haal je álle yoghurt uit 't pak?

De kwestie beroerde ook lezers van deze krant hevig, zo bleek toen Monic Slingerland in oktober 2014 vroeg: hoe krijg je álle yoghurt uit het pak? Je kunt van alles proberen, maar het resultaat is vaak ergernis en geknoei.

Geef yoghurtpakken een verschuifbare bodem, opperde iemand. Gebruik speciaal gereedschap, zei een ander. Terug naar de fles, bepleitte een derde. Een lezer had zelfs een instructiefilmpje voor het uitknijpen van zuivelpakken gemaakt en op YouTube gezet.

Waar maakt iedereen zich zo druk om? Nu, wie tien pakken yoghurt of vla nuttigt, gooit al gauw een heel pak aan restjes weg. Zonde. Dus is het zaak zo'n pak goed uit te knijpen. Om het publiek duidelijk te maken hoe je dat doet, start maandag de campagne 'Haal alles eruit wat erin zit'. Met een televisiespotje en een website (www.zuivelpak.nl) leren de zuivelsector en de supermarktbranche de consument om hun pakken op te vouwen, zodat ook het laatste restje eruit komt.

Aan de campagne is onderzoek vooraf gegaan. Daaruit bleek dat bijna de helft van de ondervraagden behoefte heeft aan een 'vouw-instructie'. In het televisiespotje laat een rossig jongetje zien hoe het moet. Stap 1: schenk het pak leeg en vouw de zijkanten naar binnen. Stap 2: vouw de verpakking dubbel en haal alles eruit wat erin zit. Stap 3: maak het pak plat en duw het laatste restje eruit, te beginnen bij de bodem van het pak.

De campagne, zeggen de makers, past in 'de reeks activiteiten' van fabrikanten en supermarkten tegen voedselverspilling. Dat zal duurzame consumenten als muziek in de oren klinken. De minder milieubewuste eter kan ook blij zijn: dankzij de vouwinstructie is er voortaan minder irritatie en geknoei aan de eettafel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden