Einde van Twitter nabij? 'Nee, gebruiker wordt volwassen'
Zorgwekkende cijfers presenteerde onderzoeksbureau GfK onlangs over Twitter. Het gebruik van het medium is in het afgelopen jaar fors gedaald. Problematisch? Volgens Twitterdeskundige Thomas Boeschoten niet. "De Twitteraar wordt volwassen en denkt beter na over wat zijn volgers willen lezen."
Met 27 procent bleef het aantal Twitteraccounts in Nederland stabiel. Maar andere cijfers uit het rapport GfK Trends in Digitale Media tonen aan dat gebruikers het medium minder bezoeken en fors minder zijn gaan twitteren. Was de fervente Twitteraar vorig jaar gemiddeld 22 keer per week op het platform te vinden, inmiddels is dit aantal geslonken naar 13 keer per week. Het aantal Twitterberichten daalde van acht keer per week naar een kleine vier keer per week.
Waar de daling aan te wijten is, kunnen de onderzoekers niet zeggen. "Het is een kwantitatief onderzoek afgenomen onder 1008 Nederlanders. Samen zijn ze representatief voor 12 miljoen internetgebruikers. Waarom ze Twitter minder zijn gaan gebruiken, hebben we niet gevraagd", verklaart een woordvoerder van het onderzoeksbureau.
De kunst is relevant te blijven
Vorige maand maakte Twitter de stap naar de beurs. De nieuwe cijfers zullen volgens Twitterdeskundige Boeschoten niet direct leiden tot een keldering van de aandelenkoers. "Aantallen zijn weliswaar belangrijk, maar Twitter gaat pas echt gevaar lopen op het moment dat een ander medium zijn rol overneemt. Voor het sociale medium is het de kunst dat het relevant blijft, en dat is nu nog het geval."
Ook Boeschoten heeft niet direct een verklaring voor de forse daling van het Twittergebruik in Nederland. Maar, weet hij op basis van de informatie van het bedrijf Peerreach.com, wereldwijd is wel een groei zichtbaar. Zo steeg het aantal maandelijkse actieve gebruikers van 218 miljoen in juli naar 232 miljoen in oktober van dit jaar. Het aantal dagelijkse actieve twitteraars is wereldwijd van 42 miljoen naar 45 miljoen gestegen in dezelfde periode. "Twitter hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken om de beurswaarde", aldus Boeschoten.
Pionierstijdperk is voorbij
Boeschoten zet zijn twijfels bij de onderzoeksresultaten, maar noemt wel een mogelijke verklaring voor de daling. De Nederlandse Twitteraar heeft het pionierstijdperk zojuist afgesloten en wordt nu volwassen. "Mensen twitteren veel minder dommig, ze zetten niet zomaar teksten op het net. In plaats daarvan denken ze beter na over wat hun volgers willen weten. Wat je ziet gebeuren is dat een bepaalde groep vanuit een specialisme gaat twitteren en het medium beter leert gebruiken."
Voor een definitief einde van Twitter in Nederland vreest de deskundige niet. Integendeel. Nederland staat met een twitterpenetratie van tien procent niet alleen bekend als een van de grootste Twitterlanden, maar de traditionele media zijn het fenomeen ook steeds meer gaan omarmen. "Kranten en televisieprogramma's maken er veelvuldig gebruik van en ook tweederde van de Tweede Kamerleden heeft het medium ontdekt. Daarbij krijgen traditionele media, maar ook bekende Nederlanders of prominente figuren direct response op wat ze doen. Op Twitter worden ze aan de schandpaal genageld, gecorrigeerd of teruggeroepen."
Mensen twitteren veel minder dommig, ze zetten niet zomaar teksten op het net. In plaats daarvan denken ze beter na over wat hun volgers willen weten.