Einde van FBK-Games is nabij

Atletiekstadion wordt tweede voetbalstadion van FC Twente. Gemeente moet tonnen bezuinigen.

HENGELO - 'Solidariteit staat voor aandacht voor elkaar en voor je omgeving', zo luidt de stelling die FC Twente belangrijk zegt te vinden. Kom daar nu niet om bij de atletiekliefhebbers van Hengelo. Die verwijten de eredivisionist uit buurgemeente Enschede hun sport de nek om te draaien, door hun atletiekstadion op te kopen.

Vorige week presenteerde Twente-voorzitter Joop Munsterman een plan voor de vorming van een multifunctioneel regionaal trainingscentrum in Hengelo. Dat moet komen op en rond de plaats van het huidige FBK-stadion, het sportpark waar FC Twente al een trainingscomplex heeft. Verkoop van het stadion past in het streven van de gemeente naar een betere exploitatie van de accommodatie.

Aanvankelijk hoorde daarbij de eis van voortbestaan van Nederlands enige internationale atletiekwedstrijd, de Fanny Blankers Koen-Games. Twente wil echter het atletiekstadion ombouwen tot voetbalstadion met 5000 zitplaatsen. Het zou daarmee geschikt zijn voor wedstrijden van de vrouwenploeg, die deze maand landskampioen werd, en de beloften.

Volgens Munsterman is een gecombineerd stadion voor atletiek en voetbal niet bespreekbaar. Hij wil de tribunes dicht op het veld bouwen om niet 'met een verrekijker' naar wedstrijden te hoeven kijken. Bovendien wordt met een gecombineerd stadion volgens hem een bezuiniging teniet gedaan als het complex elk jaar moet worden aangepast voor één atletiekwedstrijd.

Mocht het college van B&W op 2 juli instemmen met het gisteren door de gemeenteraad gesteunde plan van FC Twente, dan is de 31ste editie van de wedstrijd uit de op één na hoogste internationale categorie op 8 juni de laatste. FBK-directeur Hans Kloosterman is boos dat de gemeente "zo gemakkelijk een van haar kroonjuwelen te koop zet" en is "teleurgesteld omdat FC Twente wel erg gemakkelijk haar kernwaarde 'solidariteit' verloochent".

De FBK-Games baarden afgelopen decennia vooral opzien door de wereldrecords op de 5 en 10 kilometer die werden gelopen door de Ethiopiërs Haile Gebrselassie en Kenenise Bekele. Tal van andere olympische en wereldkampioenen kwamen in Hengelo aan de start. Bovendien is het een van de grootste jaarlijkse sportevenementen uit de regio.

Tijdens de bloeiperiode werd gestreefd naar de hoogste internationale status, destijds de Golden League. Dat bleek te hoog gegrepen, waarna de hoofdsponsor afhaakte en het evenement de afgelopen jaren de zaken financieel moeizaam op orde hield. Zeker toen subsidies van de rijksoverheid en provincie stopten.

FC Twente zegt de helpende hand te hebben toegestoken toen de gemeente vroeg mee te denken over een betere exploitatie. Maar bij de presentatie van het plan was tot woede van de drie Hengelose atletiekverenigingen zelfs de huidige inloopbaan van het stadion spoorloos verdwenen. Juist daar moet, mocht het stadion voor hen op slot gaan, een nieuwe atletiekbaan verschijnen.

De gemeente Hengelo moet op de jaarlijkse 510.000 euro kosten van het FBK-stadion 280.000 euro bezuinigen. Met de verkoop aan FC Twente is die post ruimschoots gevonden. Bovendien verlost het de gemeente van subsidie aan de FBK-Games, dit jaar 100.000 euro. Zonder gemeentelijke steun kan het evenement volgens Kloosterman niet overleven.

Kloosterman gelooft niet dat het plan van FC Twente de gemeente uit de brand helpt. Hij wijst erop dat Munsterman geen financiële onderbouwing heeft gepresenteerd. "FC Twente zal geen nieuwe atletiekaccommodatie van 2.5 miljoen voor haar rekening nemen. Die rekening komt bij de gemeente, waardoor van een bezuiniging geen sprake is."

Binnen de atletiek is met ongeloof gereageerd op een mogelijk einde van de FBK-Games. "Het is ongelooflijk dat dit ook maar wordt overwogen", aldus voormalig olympisch kampioene Ellen van Langen gisteren tijdens de presentatie van haar atletenveld voor de 31ste editie.

Een petitie die oproept tot behoud van het evenement is door meer dan 2700 mensen ondertekend. Uiteraard signeerde 'Mister Hengelo', Haile Gebrselassie. Hij twitterde: "Gooi mijn wereldrecordbaan niet weg". Ook de grootste mondiale atletiekster Usain Bolt, de sprinter die in Hengelo nooit in actie kwam, steunt het protest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden