Einde van de schooltijd, de vlag kan uit

Tijdens de examenperiode tekende Trouw de verhalen van bijzondere kandidaten op. Gisteren kregen ze de uitslag.

De stem aan de andere kant van de lijn klinkt nerveus. "Over een minuut verwacht ik het telefoontje van mijn mentor om te horen of ik geslaagd ben. Kun je straks terugbellen?" Een uur later kan Daan Blom (18) weer lachen. De havo-leerling van het Kandinsky College in Nijmegen is geslaagd.

Net als voor Daan was het voor veel middelbare scholieren die eindexamen hebben gedaan peentjes zweten gisteren. Ruim 200.000 eindexamenleerlingen kregen te horen of ze hun middelbare schooltijd voorgoed achter zich konden laten.

In huize Atas is het dubbel feest. Niet alleen Hilal (18), maar ook haar één jaar jongere broertje is geslaagd voor het vmbo aan Vakcollege De Hef. De Rotterdamse schreeuwde het uit toen ze het verlossende telefoontje kreeg. Ze dacht al wel dat ze haar diploma zou behalen, maar tóch. De vlag, die blijft binnen. "Dat is heel leuk, maar het past niet binnen onze Turkse cultuur om voor het examen te vlaggen. In plaats daarvan gaat mijn vader straks een taart kopen."

De rugzak van Juliëtte Kuiper (17) uit Ede bungelt wel uit het raam. Ze is met de hakken over de sloot geslaagd. Voor het gymnasiumdiploma moest ze minimaal een 5,1 voor het economie-examen halen. De uitslag: een 5,2. Nu dus nooit meer in de schoolbanken. "Deze zomer ga ik vooral werken om geld te verdienen voor mijn tussenjaar." Op vakantie is Juliëtte al geweest. Ze heeft met drie vriendinnen tussen talloze andere eindexamenkandidaten een week op het strand van het Portugese Albufeira gelegen.

Harmen Severiens (18) van het Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort gaat ook nog met zijn vrienden op reis. Niet naar het strand, maar naar de Zwitserse bergen. "We gaan in een huisje zitten. Vakantie vieren en veel gezelligheid."

Het moment suprême vond hij niet heel bijzonder, Harmen wist bijna zeker dat hij zou slagen. Hij is alleen thuis, zijn ouders zijn aan het werk. "Ik heb ze nog niet eens gebeld. Dat ga ik nú doen!"

Hilal blijft nog even met haar neus in de boeken, ze is zich alvast aan het voorbereiden op de mbo- opleiding voor tandartsassistent. Een dag in de week werkt ze bij een tandarts, de andere dagen schoolt ze zichzelf. Hilal vindt leren erg belangrijk. "Ik mis school nu al. Thuis vind ik studeren namelijk moeilijker. En ik vind het ook jammer dat ik mijn vriendinnen niet meer elke dag zie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden