Einde tijdperk Arsenal nadert

Park profiteert van de glijpartij van Gibbs en zet Manchester United al na acht minuten op een 0-1 voorsprong. ( FOTO AP) Beeld AP
Park profiteert van de glijpartij van Gibbs en zet Manchester United al na acht minuten op een 0-1 voorsprong. ( FOTO AP)Beeld AP

Manchester United plaatste zich ten koste van Arsenal voor de tweede maal op rij voor de finale van de Champions League. In Londen werd het 1-3.

Op papier maakte Arsenal gisteravond nog een kans om de eindstrijd van de Champions League te bereiken. Na een kleine uitnederlaag (1-0) kon de ploeg in het Emirates Stadium Manchester United in theorie afhouden van succes. De bekerhouder bedierf het scenario zonder mededogen. Manchester, beter op alle fronten, liet Arsenal gedesillusioneerd achter.

Het duel wierp een slagschaduw over het stadion. Onder coach Wenger vond Arsenal aansluiting met de wereldtop. De Fransman, aangesteld in 1996, veranderde het imago van de Londenaren voorgoed. Saai, voorspelbaar voetbal maakte plaats voor ragfijn spel. Hij bouwde met jeugdig talent aan een imperium dat het publiek wekelijks ademloos achterliet.

Zijn positieve filosofie vatte post bij de beleidsmakers. Wenger opende een masterclass voor jonge spelers met een surplus aan technische en tactische bagage. Hun aanvallende impulsen, niet afgeremd door defensieve opdrachten, moesten op termijn hoofdprijzen opleveren. De coach, bijgenaamd de professor, kreeg de vrije hand.

Met drie landstitels en vier FA Cups bracht hij de Gunners op de drempel van eeuwige roem. Het winnen van de Champions League voor het eerst in de clubhistorie lukte desondanks niet. In 2006 reikte het team tot de finale. Daarin was Barcelona nét te sterk (2-1). Nadien stuwde Wenger Arsenal niet meer tot grote hoogte. Zijn laatste prijs dateert uit 2005.

Telkens enthousiasmeerde hij zijn spelers opnieuw te werken aan het vervolmaken van zijn droom. Met Van Persie en Fabregas als nieuwe leiders moest Arsenal dit seizoen de hemel bestormen. De basis, zo bleek tegen Manchester United, ontbrak daarvoor. De brille van de Nederlander en de Spanjaard kon de zwaktes niet verbloemen.

Wenger ging voor het duel nog prat op zijn zorgvuldige speurwerk. Met slechts 36 miljoen euro vulde hij de gaten op die het vertrek van voetballers als Flamini en Hleb had geslagen in de selectie. Net als in andere jaren ontving hij complimenten voor zijn zoveelste renovatie. Voor de ploeg noch voor Wenger maakten de schouderklopjes veel goed.

Een 19-jarige linksback verpestte binnen acht minuten de avond van Arsenal. Gibbs, die slechts driemaal eerder actief was in de Champions League, gleed onderuit toen Ronaldo vanaf de achterlijn teruglegde op Park. De Zuid-Koreaan tikte de bal vervolgens eenvoudig langs doelman Almunia (0-1).

Nog natrillend van zijn fout leidde Gibbs even later de tweede treffer voor Manchester in. Van Persie moest aan de noodrem trekken, toen de verdediger de bal verspeelde. De toegekende vrije trap kogelde Ronaldo op kenmerkende wijze binnen. Een snoeihard schot, plotseling dalend, verraste Almunia in de korte hoek (0-2).

In de tweede helft, ontdaan van spanning, restte Arsenal slechts de taak om de schade te beperken. Manchester weigerde daaraan mee te werken. Een schitterende tegenaanval eindigde voor de voeten van Ronaldo die het sportieve drama voor de thuisploeg verergerde (0-3). Hoe zwaar deze klap aankwam, illustreerde de fans. Met nog een halfuur te spelen was de helft reeds huiswaarts gekeerd.

Arbiter Rosetti gaf de achterblijvers een doekje voor het bloeden. De Italiaan bestrafte een onfortuinlijke actie van Fletcher met een strafschop. De boosdoener kreeg daarvoor de rode kaart en moet de finale op 27 mei in Rome aan zich voorbij laten gaan. Hoewel Van Persie de penalty in de kruising schoot (1-3), was het pleit beslecht.

Terwijl manager Ferguson zich met Manchester United gereed maakt om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan zijn imposante carrière, wacht Wenger een moeizame periode. In de wetenschap dat een aantal dragende krachten zinspeelt op een vertrek uit Londen, lijkt een einde van een tijdperk in zicht. Zonder tastbaar resultaat houdt zelfs de mooiste filosofie geen stand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden