Einde nadert voor Van Grunsven

Indoor Brabant heeft over vier weken de finale van de wereldbeker dressuur in huis. Anky van Grunsven, al jaren het visitekaartje van het concours, wist zich niet te plaatsen.

Het was alles of niets, dat besefte Van Grunsven ten volle. Ze was met een achterstand de laatste kwalificatiewedstrijd, in het Zweedse Gothenburg, ingegaan. Het ijzersterke begin van haar kür deed nog even denken dat ’alles’ de toon zou zetten, maar verval in de proef door miscommunicatie tussen rijdster en paard leidde uiteindelijk tot ’niets’.

Een forse tegenvaller was het voor de koningin van de kür die al negen keer de wereldbeker won en die zo graag voor eigen publiek had willen schitteren. Want Indoor Brabant in Den Bosch is zo’n beetje haar concours, als thuiswedstrijd in haar eigen Brabant.

Van Grusnven wist dat ze tijdens de kwalificatiereeks pech had gehad. In Lyon, waar ze in november won, telde de wedstrijd te weinig deelnemers, waardoor ze niet de gebruikelijke premie van twintig punten kreeg, maar slechts dertien. Voor de wedstrijden in Frankfurt en Mechelen in december moest ze zich wegens ziekte van Painted Black afmelden.

Juist in die twee concoursen won Imke Schellekens tweemaal twintig punten en dat zette de Hooge Mierdse amazone op voorsprong op Van Grunsven. Adelinde Cornelissen faalde in de Belgische stad opvallend doordat Parzival zijn tong over het bit gooide, maar de Drentse kon zich in Gothenburg revancheren. Het was haar vijfde wedstrijd van de vier benodigde en zorgde ervoor dat de lage score uit Mechelen als schrapresultaat kon dienen.

Het had voor Van Grunsven allemaal niet fataal hoeven zijn, als ze zich zaterdagavond in het Scandinavium maar boven haar twee jonge landgenoten had kunnen rijden, maar dat lukte niet. Zo bëeindigde ze haar plaatsingsreeks op de vierde plaats, na Gal, Cornelissen en Schellekens. Aan een wereldbekerfinale mogen maar drie combinaties per land meedoen en dus was Van Grunsven gezien.

Ze gaat zich nu met Salinero voorbereiden op het WK in september in Kentucky. Het zal waarschijnlijk het laatste kunstje van de zestienjarige ruin worden. En dan? Met Painted Black (13) heeft ze nog nimmer het topniveau gehaald als met Salinero en voorheen Bonfire. Het gevolg is zichtbaar; de diva van de dressuur wordt voorbijgestreefd door jonge rijders met betere paarden die olympische potentie hebben.

Het geeft ongetwijfeld stof tot de speculatie dat Van Grunsven in Kentucky wel eens afscheid van de topsport zou kunnen nemen. Ze heeft ooit gezegd na Salinero geen nieuw paard meer te willen opleiden. Later zwakte ze dat af met een tenzij-opmerking: „Als ik een paard als Bonfire of Salinero vind...” Dat is nog niet gebeurd, althans Painted Black is het niet, zo bleek in Gothenburg.

Afwezig in de Zweedse havenstad was Edward Gal, de aanvoerder van de West-Europese ranglijst. Hij was, met 75 punten, al onbereikbaar voor de rest. Met Totilas is hij de grote favoriet voor de wereldbeker. Wat heet. Hij gaat hem winnen op 27 maart. Dat is net zo zeker als olympisch goud voor Sven Kramer op de tien kilometer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden