Einde kritische benadering van Levenseindekliniek

Beeld anp

De Levenseindekliniek ligt niet meer onder het vergrootglas. Keken de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE's) sinds de oprichting drie jaar geleden met argusogen naar de kliniek, sinds kort zijn ze daarmee gestopt. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document waarover Trouw beschikt.

Verdeeld over vijf regio's beoordelen deze commissies in Nederland alle gevallen van euthanasie, vorig jaar ruim vijfduizend. Wanneer zij het handelen van een arts 'onzorgvuldig' noemen, gaat het dossier naar het Openbaar Ministerie.

Sinds hun oprichting in 2012 is dat de Levenseindekliniek op ruim zeshonderd maal euthanasie vier keer gebeurd, vooral omdat er niet met de juiste deskundigen was gesproken. Omdat hun artsen veel te maken hebben met lastige casuïstiek rond dementie en psychiatrie lopen zij hier relatief vaak tegenaan. Het was om die reden dat de RTE's hen extra scherp in de gaten hielden.

Trend
In één van hun interne documenten staat dat 'het enkele feit dat de melding afkomstig is van een arts verbonden aan de Levenseindekliniek' niet langer een reden is om over alle dossiers te vergaderen.

De wijziging houdt in dat de commissieleden de dossiers van de Levenseindekliniek alleen nog digitaal zullen bekijken. Wanneer één van de drie leden van de commissie daarover vragen heeft, zal er alsnog een gesprek over worden gevoerd.

Wat de precieze reden hiervoor is, blijkt niet uit de stukken. Maar het past wel in een trend om de artsen van de kliniek als alle andere artsen te behandelen. Al sinds 2013 vergaderen alle vijf commissies bijvoorbeeld niet meer standaard over deze casussen, maar gebeurde dat alleen nog in de desbetreffende regio.

Critici
Kritiek van onder anderen psychiater Boudewijn Chabot dat het ontbreken van een behandelrelatie bij de Levenseindekliniek problematisch kan zijn, bijvoorbeeld voor het beoordelen van verzoeken van psychiatrische patiënten, wezen de commissies onlangs van de hand. De wet vereist zo'n behandelrelatie niet, schreven ze in hun jaarverslag.

Ethicus Theo Boer, tot voor kort lid van zo'n commissie, vindt het jammer dat de kliniek nu minder kritisch wordt bekeken. "Arts-patiëntrelaties die alleen maar worden opgezet met euthanasie als doel, dat blijft iets ongebruikelijks. Wat mij betreft moeten we daarover blijven praten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden