Einde in zicht voor test met variabele huur

Beeld ANP XTRA

Inkomensafhankelijke huur zou dé oplossing zijn voor scheefwonen, waarbij rijke huurders in hun goedkope huurwoningen blijven wonen. Maar minister Spies (CDA, binnenlandse zaken) ziet weinig in de landelijke invoering ervan. Een al drie jaar lopende proef, waarbij 7200 huurders meer huur betalen als ze meer verdienen, moet nu stoppen.

Het experiment werd bij dertien corporaties uitgevoerd door de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Uit een evaluatie in 2010 bleek dat het idee aansloeg. Driekwart van de huurders was bereid meer huur te betalen. Ze vonden het prettig dat ze niet hoefden te verhuizen als ze later minder zouden verdienen.

De SEV adviseerde landelijke invoering, maar raadde aan om lokaal te bepalen welk type woning nog nét toegankelijk moet zijn voor lage inkomens. In Amsterdam een flatje, in Groningen een eengezinswoning.

Maar de minister ziet niets in lokaal beleid voor inkomensafhankelijke huur, meldt ze de Kamer per brief. Ze wijst op het regeerakkoord waarin landelijke afspraken staan. Vijf procent meer huur voor huishoudens die 43.000 bruto of meer verdienen bijvoorbeeld. De maatregel gaat in op 1 juli van dit jaar.

Vanwege die voorkeur voor landelijk beleid moet het SEV-experiment in april stoppen. "Deze minister ziet gewoon niets in inkomensafhankelijke huur", zegt Maarten Vos, initiatiefnemer van Huur op Maat. "Ons model kan eenvoudig landelijk worden uitgerold. Maar Spies gebruikt ons advies over lokale omstandigheden, om het hele plan af te schieten. Ze houdt zich als beginnend minister liever aan het regeerakkoord."

Toch stopt de minister niet met experimenteren. Ze wil een idee van D66 (stapsgewijs meer huur voor inkomens boven de 33.600 euro) in Amsterdam uitvoeren. Wethouder Freek Ossel (PvdA) wil hier aan de slag met variabele huur om te voorkomen dat sociale huurwoningen in de vrije sector terecht komen. Doordat corporaties sinds oktober extra woonpunten mogen toekennen, speelt dit voor 48.000 woningen. Spies wil de grens die D66 voorstelde - in lijn met het regeerakkoord - nog wel oprekken naar 43.000 euro.

 Minister Spies misbruikt ons advies  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden