Einde der tijden: Overleven in een boot, net als Noach

De reddingsboot van Van der Meer biedt plek aan vijftig personen. Handschoenen en mutsen liggen binnen klaar, net als knuffels 'voor de kleinkinderen'. Beeld Bram Petraeus
De reddingsboot van Van der Meer biedt plek aan vijftig personen. Handschoenen en mutsen liggen binnen klaar, net als knuffels 'voor de kleinkinderen'.Beeld Bram Petraeus

Op de Veluwe bereidt een enkele gelovige zich voor op het einde der tijden. In de achtertuin van Pieter van der Meer uit Kootwijkerbroek staat een 50-persoonsreddingsboot klaar, 'uit voorzorg'.

Marije van Beek

In blauwgrijze stofjas zit Van der Meer aan de keukentafel. "Heb je gelezen over de aangespoelde bultrug bij Texel? Dat walvissen hun kompas kwijtraken is een voorteken dat het einde der tijden nabij is." Of dat morgen is, weet hij niet zeker. "Maar we houden er zeker rekening mee. Ik bereid me al 35 jaar voor."

Bergen smelten als was
Van der Meer baseert zich op het Oude Testament en op internet, waar hij op de theorie over de Mayakalender stuitte. "Die Maya's waren niet gek. Als je de bijbelse profetieën er naast legt, zullen de bergen smelten als was." Van der Meer pakt de Statenvertaling uit de vensterbank, en slaat die open bij het Bijbelboek Micha. Met die 'smeltende bergen', legt Van der Meer uit, bedoelt de profeet Micha waarschijnlijk 'Planeet X'. "Die komeet komt de aarde geselen."

Lang duurt die ellende niet, er breekt spoedig een nieuw tijdperk aan. "Alles wordt beter." Zoon Pieter schuift ook aan. "Het kán alleen maar beter. Nu hebben we natuurvervuiling, abortus, echtscheidingen, oorlogen, ziektes..." Vader vult aan: "Egoïsme, liefdeloosheid, noem het maar op."

Fukushima
Voortekenen ziet Van der Meer in overvloed. "De crisis, de wankelende euro, het Midden-Oosten. Na de tsunami in Fukushima zijn we een overlevingsboot gaan zoeken. Ik zie die Japanse mannetjes nog rennen voor hun leven, en het net niet halen." Voor een schappelijke prijs kon het gezin Van der Meer er een overnemen van een Schotse boortoren. "Een boot was een logisch idee. Noach overleefde ook in een boot."

Met een grote stap is hij op het achterdek. Binnen liggen vijftig paar handschoenen, mutsen en kousen klaar. En knuffels en kinderboeken. "Om de kleinkinderen zoet te houden: die gaan ook mee. Er hebben 35 à 40 mensen gereserveerd."

Seintjes
Of ze morgen te scheep gaan, weten de Van der Meers nog niet. Dan moeten ze eerst 'seintjes' krijgen. Vader Van der Meer: "Ik ben nuchter. Ik kijk naar de lucht, de zon, en de dieren. Gaan de geiten raar doen, nemen we onze maatregelen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden