Einde aan vredesaspiraties

Voor vrede tussen de Turken en de Koerden is meer nodig dan mooie woorden. Dit blijkt weer eens nu bij een aanval van de Koerdische rebellenbeweging PKK op een legerpost twaalf soldaten en minstens elf PKK’ers zijn gesneuveld.

Het Turkse leger trok daarna de grens met Irak over en de Turkse luchtmacht bombardeerde doelwitten in Iraaks Koerdistan. Volgens premier Tayyip Erdogan zullen de rebellen ’verdrinken in hun eigen bloed.’

De PKK-aanval betekent het doodvonnis voor het vredesinitiatief van de Turkse regering. Onder leiding van premier Erdogan was acht maanden geleden met veel bombarie het startsein gegeven voor een vredesproces in het Koerdische gebied.

De regeringspartij leek vast van plan om de oorlog, die nu meer dan 25 jaar woedt in de bergen, ten einde te brengen. Vertegenwoordigers van de regering zouden met alle betrokken partijen praten. Het doel was om binnen korte tijd verzoening te brengen en de PKK te overtuigen om te stoppen met vechten.

Er wordt nu al acht maanden gepraat. Maar de regering durft, vooral na de heftige reacties van de rechtse oppositie, geen enkele concrete stap te zetten.

Schrijver Murat Belge stelt dat de Turkse regering beter niets had kunnen doen, dan eerst een optimistische sfeer creëren en vervolgens niets doen: ,,Het is normaal dat de teleurstelling en de woede enorm is bij de Koerden. De Turkse leiders hebben de schijn opgehouden dat er vrede zou komen.

„De PKK’ers die de goede bedoelingen van de regering wilden testen en zich hebben aangegeven, zitten nu achter de tralies. Hoe kun je vrede stichten als je van de PKK blijft eisen dat ze spijt betuigt en buigt voor jouw beleid?”

De Koerden hebben meermalen aangegeven dat een vredesinitiatief geen schijn van kans heeft zolang de Turkse staat niet met hen gaat onderhandelen. Wat ze aan die tafel gaan eisen is ook bekend: verbetering van de omstandigheden van de gevangen PKK-leider Abdullah Ocalan, onderwijs in de eigen taal, het noemen van het Koerdische volk in de grondwet en de verlaging van de kiesdrempel. Maar al deze punten zijn voor de Turken te heikele onderwerpen om over te onderhandelen.

Bengi Yildiz van de Koerdische partij BDP zei op een persconferentie dat de schuld van de doden en de PKK-militanten bij de regering zit. ,,Ze hebben acht maandenlang helemaal niets gedaan om een einde te maken aan dit drama. En zolang er niets gedaan wordt, zullen jonge mensen blijven doodgaan.

„Ik verzoek het Turkse volk na te denken over de vraag waarom het altijd de soldaten uit de armere gezinnen zijn die vallen. De Turkse leiders voelen de noodzaak niet om dit conflict op te lossen, want hun eigen zonen weten ze toch wel buiten het Koerdische gebied te houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden