Einde aan tijdperk van Golden Girl Dekker

afscheid | Inge Dekker zet na 15 jaar topsport een punt achter haar imposante zwemcarrière. Ze gaat trainingen verzorgen.

Drie zwemsters lopen op de Olympische Spelen in Rio na de teleurstellende vierde plaats op de 4x100 vrij zo snel mogelijk door. Inge Dekker blijft wat langer staan. Ergens diep van binnen weet de 31-jarige zwemster al dat dit niet zomaar een van de honderden gesprekken is die ze in haar carrière heeft gevoerd in de mixed zone. Het is het allerlaatste. Gisteren maakte Dekker bekend dat ze stopt met zwemmen.

Het besef dat er een einde aan een tijdperk is gekomen, lijkt door te dringen als haar in Rio de vraag wordt gesteld wat het hoogtepunt was in de bijzondere periode van de Golden Girls, de Nederlandse estafettevrouwen die op de 4x100 vrij lange tijd onverslaanbaar waren.

Haar lichtblauwe ogen beginnen te stralen. "Beijing", zegt ze met een gelukzalige glimlach op haar gezicht. De Spelen van Peking in 2008. In de aanloop naar dat evenement voelen de vrouwen al dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Het kwartet zwemt op de EK in Eindhoven een wereldrecord en verovert enkele maanden later de olympische titel.

Het succes dat Dekker in teamverband vierde, was het mooiste dat ze meemaakte in haar zwemcarrière. "We hebben zoveel meegemaakt met elkaar. Europese records, wereldrecords. En dat met hetzelfde team. Onderling zijn we goede vriendinnen geweest, maar het ging ook wel eens minder. En nu zijn we nog steeds bij elkaar. Het unieke van zo'n estafette is dat je dat allemaal samen meemaakt. Dat is waar sport om gaat", vertelt ze in Rio. Dan begint haar lip te trillen. Haar ogen lopen vol tranen. "Het was mooi", besluit ze het gesprek.

Dekker had na de Spelen van Londen in 2012 al besloten dat Rio haar laatste Spelen zouden worden. Door een onverwachte tegenslag beleefde ze een ander afscheidsjaar dan ze voor ogen had. De zwemster werd in februari opgeschrikt door het nieuws dat ze baarmoederhalskanker had, waardoor ze niet wist of ze Rio nog zou halen.

Na een operatie, waarbij de baarmoederhals en drie lymfeklieren werden weggehaald, kon Dekker zich toch gaan opmaken voor haar vierde Olympische Spelen.

Doordat ze hard moest werken om naar Rio te kunnen, kreeg ze weer veel motivatie om te zwemmen. De Spelen kregen een andere lading. Vroeger telden alleen medailles, nu voelde ze zicht gezegend dat ze überhaupt nog mee kon doen. Het geluk dat zwemmen haar na een moeilijke periode weer gaf, maakte het besluit over een definitief afscheid extra moeilijk.

Na Rio besloot ze er toch een punt achter te zetten. Dekker gaat zich op een maatschappelijke carrière richten. Ze heeft samen met haar zusje Lia Dekker, voormalig schoolslagzwemster, een bedrijfje opgericht waarmee ze zwemtrainingen geeft.

Naast de successen op de estafette van de 4x100 vrij blonk Dekker individueel uit op de vlinderslag. Op de 50 vlinder veroverde ze in 2011 op de WK in Shanghai de wereldtitel. Daarnaast pakte ze maar liefst 27 medailles op de EK kortebaan, 9 op de EK langebaan, 9 op de WK kortebaan, 6 op de WK langebaan en 3 olympische estafettemedailles: brons in Athene, goud in Peking en zilver in Londen.

Nu Dekker een punt achter haar carrière heeft gezet, zijn er nog maar twee zwemsters over die het bijzondere succes van de Golden Girls hebben meegemaakt. Femke Heemskerk denkt nog na over haar toekomst en Ranomi Kromowidjojo heeft tijdens een vakantie in Italië besloten door te gaan met zwemmen. Ze heeft haar training weer opgepakt in Eindhoven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden