Einde aan onvrede rond vredesmoskee Rotterdam

De Essalam in de Rotterdamse wijk Feijenoord is de grootste moskee van West-Europa. Het gebedshuis biedt plaats aan 1500 moslims. (FOTO ARIE KIEVIT)Beeld Arie Kievit

rotterdam – - Vergeefs morrelt een Marokkaanse moslim aan een deur van de oude moskee aan de Rotterdamse Polderlaan. Uit de lichtbak, met daarop in blauwe letters ’Moskee Essalam’ moet de voorbijganger afleiden dat het hier een gebedshuis betreft, want aan de buitenkant lijkt het een gewone rij huizen. De binnenmuren zijn weggebroken, jarenlang boden de samengetrokken panden onderdak aan de moslims in Rotterdam-Zuid.

Op een steenworp afstand wordt aan de Colosseumweg de laatste hand gelegd aan de nieuwe Essalam-moskee. Een monumentaal gebouw met twee minaretten van vijftig meter hoog – de lichtmasten van het naastgelegen Feyenoord-stadion zijn nauwelijks hoger.

Duidelijk is dat de Marokkaanse moslims er met hun nieuwe onderkomen flink op vooruit gaan. Het gebouw heeft een oppervlakte van 2600 vierkante meter en telt drie verdiepingen. Het krijgt onder meer een winkeltje en een klaslokaal. De grootste moskee van West-Europa moet straks onderdak bieden aan 1500 moslims.

Als Allah het wil, wordt het gebedshuis vandaag in gebruik genomen. Misschien is dit het sluitstuk van een jarenlang, absurdistisch verhaal. Maar als het dat niet is, zal het niemand verwonderen.

Het wachten was nog op de gebruiksvergunning, nadat de brandweer in september oordeelde dat de deuren onvoldoende brandveilig waren. Maar op de valreep werd die afgelopen woensdag afgegeven.

Ook lijkt het einde in zicht van een reeks conflicten tussen groepen moslims onderling. Vorige maand dreigde een groep van enkele tientallen moslims niet mee te verhuizen naar de nieuwe moskee, uit onvrede met de financiering door een sjeik uit Doebai. Deze Hamdan bin Rashid al-Maktoum investeerde miljoenen in de moskee en installeerde drie vertegenwoordigers in het bestuur. Het groepje, onder leiding van Mohamed Ebryani, vreest de invloed uit Doebai. Spior (stichting platform islamitische organisaties Rijnmond) en de deelgemeente Rotterdam-Noord bemiddelden tussen het bestuur en het groepje. Ebryani is zelf niet voor commentaar bereikbaar, maar een woordvoerder van Spior geeft aan dat het goed gaat tussen beide partijen. Veel wil hij er niet over kwijt: „Nu gaan we naar de toekomst kijken.”

Al vaker botsten bestuur en moskeegangers. In juni 2008 spande het moskeebestuur een kort geding aan tegen een groepje opposanten dat de orde in de oude moskee zou hebben verstoord. Vijf van hen kregen een tijdelijk moskeeverbod opgelegd, dat in hoger beroep weer werd vernietigd.

En dan was er nog de bouw, die meerdere malen lange tijd stillag. Aannemers bouwden pas verder als er geld kwam, de sjeik betaalde pas als er gebouwd werd. Vorig jaar dreigde wethouder Hamid Karakus de vergunning in te trekken als de bouw langer dan 26 weken stil zou liggen, waarna die in allerijl werd hervat.

Als de ’vredesmoskee’ inderdaad vandaag open kan, mag dat een wonder heten. In 2004 ging de eerste paal de grond in, in 2005 zou de moskee af zijn. Het leek een reëel streven, de Eiffeltoren was immers ook binnen twee jaar klaar. Maar het liep anders. Nu lijkt het motto: eerst zien, dan geloven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden