Einde aan lange politieke carrière

VVD'er stapt op als fractieleider in de senaat, na vernietigend Meavita-oordeel

WILFRIED VAN DER BLES en REDACTIE POLITIEK

Met zijn vertrek als VVD-fractieleider uit de senaat lijkt een einde gekomen aan de politieke carrière van Loek Hermans (64). Aanleiding voor zijn besluit is het vernietigende oordeel van de Ondernemingskamer over zijn rol als commissaris bij het thuiszorgconcern Meavita, dat in 2009 failliet ging.

In de verklaring die Hermans gisteren afgaf schrijft hij: "Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Hoewel het rapport nog wordt bestudeerd, richt het persbericht van de Ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen.'

In de senaat bereidde Hermans een staatscommissie voor die met ideeën zou moeten komen over hervorming van het huidige parlementaire stelsel. Toevallig zou de Eerste Kamer vandaag debatteren over de voortgang met die staatscommissie. Dat debat gaat nu niet door.

Hermans laat een langdurige carrière in de politiek achter zich. Die begon al in 1974, toen hij op zijn 23ste voor de VVD werd gekozen tot gemeenteraadslid in Nijmegen. Aan de katholieke universiteit aldaar studeerde hij toen nog politicologie.

Hermans moet zich als liberale jongere een vreemde eend in de bijt hebben gevoeld in dat 'marxisties-leninisties' linkse bolwerk dat de Nijmeegse universiteit toen nog was. Van 1977 tot 1990 was Hermans lid van de Tweede Kamer, waar hij in 1986 in de strijd om het fractievoorzitterschap werd verslagen door Joris Voorhoeve.

Na zijn Kamerlidmaatschap was hij sinds 1990 achtereenvolgens burgemeester van Zwolle, commissaris van de koningin in Friesland, minister van onderwijs in het tweede kabinet-Kok en voorzitter van de ondernemersorganisatie MKB Nederland.

In 2007 werd hij gekozen in de Eerste Kamer. Sinds 2011 was hij fractievoorzitter van de VVD. Hermans combineerde zijn hoofdfuncties (behalve het ministerschap) altijd met tientallen nevenfuncties. Het waren er over alle jaren gemeten meer dan tachtig. En nog steeds heeft hij er twaalf.

Volgens zijn critici waren het er zoveel dat hij die functies onmogelijk goed kon vervullen. Bij Meavita is hem dat fataal geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden