Einde aan Franse soap: verzoening in L’Oreal-ruzie

amsterdam – - Er lijkt een einde gekomen aan een soap die Frankrijk maandenlang in zijn greep heeft gehouden. Liliane Bettencourt, de schatrijke 88-jarige erfgename van familiebedrijf L’Oreal, heeft het goedgemaakt met haar dochter Françoise. Daarmee is er een einde gekomen aan juridische procedures tussen de twee, maakte advocaat Olivier Metzner van de dochter gisteren bekend.

Van onze redactie buitenland

Ook procedures tegen François-Marie Banier zijn van de baan. Deze fotograaf zou volgens de dochter misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen en de geestelijke aftakeling van moeder Bettencourt, met wie hij bevriend was. Banier zou haar 1 miljard euro afhandig hebben gemaakt in de vorm van cash, kunst en andere cadeaus. De fotograaf ontkende, maar zou volgens advocaat Metzner nu wel afzien van een groot deel van de giften die hij heeft ontvangen.

Mogelijk heeft een juridische overwinning van dochter Bettencourt de doorslag gegeven in de uiteindelijke toenadering tussen moeder en dochter. Een rechter gelastte vorige maand dat Liliane Bettencourt een medisch onderzoek moest ondergaan om haar fysieke en geestelijke gesteldheid te testen. Die vernedering is nu niet meer nodig.

Niet alleen in huize Bettencourt zal overigens een zucht van verlichting hebben geklonken nu de kwestie achter de rug is. Ook in het Elysée zal opluchting overheersen. De zaak-Bettencourt dreigde deze zomer een staatsaffaire te worden, toen bleek dat een minister met giften van Bettencourt mogelijk de kas van de partij van president Sarkozy illegaal zou hebben gespekt. Sarkozy ontkende die beschuldigingen, en sprak van een lastercampagne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden