Eindbalans Ierse bankcrisis: zeventig miljard euro

Laatste portie staatssteun van 24 miljard moet rust geven

Nog eens 24 miljard euro aan staatssteun moet de Ierse banken voorgoed redden van faillissement. De banken worden tegelijk radicaal op de schop genomen. Het voornemen van de regering om een deel van die kosten te verhalen op schuldeisers van de bank haalde het echter niet.

"30 september 2008 zal de geschiedenis ingaan als de zwartste dag in Ierland sinds de Ierse burgeroorlog", zo sprak minister van financiën Michael Noonan, na het bekend maken van de stresstesten die de Ierse banken moesten ondergaan. Op die dag gaf de vorige regering immers de garantie dat geen bank in het land zou mogen omvallen.

Nu, ruim tweeënhalf jaar later, kan de prijs van die garantie worden bepaald. Met nog eens 24 miljard euro aan kapitaalinjecties heeft de Ierse bankencrisis in totaal 70 miljard euro gekost - grofweg 45 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee behoort de Ierse bankencrisis tot een van de duurste in de geschiedenis, zei Noonan.

Ondanks het formidabele bedrag dat de banken nodig hebben, viel de uitslag van de stresstesten mee, vergeleken met eerdere marktverwachtingen. Daar werden bedragen genoemd tot 45 miljard euro. En in de voorwaarden voor de noodlening die Ierland in november vorig jaar ontving van de Europese Unie en het IMF, is uitgegaan van 35 miljard euro voor het hervormen van de bankensector. Daar blijft het land voorlopig dus onder.

Noonan kondigde gisteren een verregaand hervormingsplan af voor de financiële sector, die 'veel te groot is geworden' voor de Ierse economie. Het plan voorziet in een gedwongen fusie tussen Allied Irish Bank en de noodlijdende vastgoedfinancier EBS. Irish Life & Permanent moet zijn levensverzekeringsbedrijf en de vermogensbeheertak verkopen, om zo de benodigde steun door de overhead te verlagen. Bank of Ireland is het enige bedrijf dat mogelijk volledige nationalisatie ontloopt, mocht het zelfstandig nieuw kapitaal uit de markt kunnen halen. Wel moet dat bedrijf vanaf 2013 voor 30 miljard aan onderdelen gaan verkopen om tot een houdbare grootte te worden teruggebracht.

Het sterke voornemen van de regering om obligatiehouders in de banken mee te laten betalen aan de jongste reddingsactie werd uiteindelijk niet doorgezet. De banken zullen in de toekomst niet of nauwelijks kunnen lenen op de kapitaalmarkt als zij achtervolgd worden door een dergelijk precedent, zo redeneerde de regering.

De Europese Centrale Bank, fel tegenstander van het afstempelen van schulden, zegde gisteren toe de Ierse banken voorlopig van liquiditeit te blijven voorzien - zelfs als Ierse staatsleningen, die veelal als onderpand dienen voor de banken, verder worden afgewaardeerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden