Eind van zelfstandigheid van Stichting Vredesopbouw

Van een onzer verslaggevers UTRECHT - Met een reunie en de uitreiking van een boekje over bijna 35 jaar activiteiten, komt er vandaag een einde aan het zelfstandig bestaan van de Stichting Vredesopbouw te Utrecht.

Vredesopbouw verdwijnt met enkele andere door WVC gesubsidieerde instellingen, zoals de Stichting Burgerschapskunde en het Nederlands Centrum voor Democratische Burgerschapsvorming in het Instituut voor Politieke en Educatieve Communicatie (Ipec). De fusie doet velen denken aan een opheffing, doordat enkele activiteiten van Vredesopbouw niet kunnen worden overgenomen. Mr. G. Zoon, de bestuurssecretaris en algemeen coordinator van Vredesopbouw, gaat vervroegd met de VUT.

Vredesopbouw heeft zich in de jaren zeventig en tachtig intensief beziggehouden met vormingswerk op het terrein van buitenlandse politiek, met de ontwikkeling van vredesonderwijs en informatie over de internationale vrede en het vredeswerk. Hoewel de stichting een kleine staf had en aangewezen was op hulp van veel vrijwilligers, heeft zij sterk bijgedragen aan de politieke bewustwording in de periode van de Koude oorlog en aan de strijd tegen de kernwapens.

De stichting was een geesteskind van A. G. Dake, de oprichter van een groot schoonmaakbedrijf. Het kwam hem tijdens het hoogtepunt van de Koude oorlog vreemd voor dat iedereen vrede wilde, maar dat de mensen zich vooral inspanden voor oorlog. Dake zag in dat er voor het ontstaan van vrede een verandering van de gezindheid van de mensen nodig was. Dan zouden de wapens hun betovering verliezen. Hij was er dan ook voorstander van dat er een ministerie voor vrede zou komen.

De huidige minister Kooijmans was - totdat hij staatssecretaris voor ontwapeningszaken werd in het kabinet-Den Uyl - een van de eerste voorzitters van Vredesopbouw. Hem wordt vanmiddag het boekje 'Op voet van vrede' uitgereikt.

Vredesopbouw heeft twee bijzondere hoogleraren: prof. Theunissen in Groningen en prof. Vriens in Utrecht, die respectievelijk de sociologie van de internationale betrekkingen en de vredespedagogiek doceren. De sectie vredesonderwijs en -opvoeding ontwikkelde een model voor vredesonderwijs voornamelijk op lagere scholen. Haar ideeen waren sterk beinvloed door de pedagoge Lea Dasberg.

De laatste jaren verzorgde de sectie met buitenlandse instellingen, tentoonstellingen voor de leerlingen van de basisscholen. Voor deze tentoonstellingen bestaat nog steeds grote belangstelling. De twee medewerkers van de sectie vredesonderwijs hebben besloten niet mee te gaan in de fusie met het Ipec. Zij willen binnen een zelfstandige instelling verder gaan.

Het vormingswerk van Vredesopbouw was voornamelijk gericht op vrouwen. De vormingswerksters waren jarenlang werkzaam binnen de grote protestants-christelijke en katholieke vrouwenorganisaties en onder groepen zoals Vrouwen voor Vrede en de Rooie Vrouwen.

Het blad van de stichting, Vrede, heeft zich de laatste jaren sterk gericht op internationale samenwerking, zoals binnen de Verenigde Naties. Het Ipec heeft besloten het blad op te heffen. Het heeft nog geen duizend abonnees. In het bestuur van het Ipec zijn verschillende politieke en maatschappijvisies vertegenwoordigd. Bij het instituut, dat op 1 februari in Amsterdam wordt gevestigd, werken veertig mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden