Eind aan verplichte keuring rijvaardigheid bij ADHD

Mensen die worden behandeld tegen de hyperactiviteitsstoornis ADHD hoeven niet meer elke drie jaar te worden gekeurd. De Tweede Kamer gaf minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur) gisteren de opdracht de keuringen voor deze groep mensen per direct te laten stoppen.

Mensen met ADHD moeten nu elke drie jaar worden gekeurd. Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir, die een motie indiende om de keuringen van tafel te krijgen, kost dit automobilisten met ADHD onnodig veel geld. Zo heeft een ADHD'er die op zijn 18de zijn rijbewijs haalt tegen zijn 65ste al drieduizend euro betaald om te bewijzen dat hij veilig rijdt; een keuring kost gemiddeld rond de 195 euro. Onzinnig, vindt Bashir. Want mensen die behandeld worden tegen ADHD rijden niet slechter dan anderen en de ziekte wordt met de jaren niet erger, betoogt hij.

Bashir kreeg steun van de PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, lid-Brinkman en de PVV. Schultz was niet blij met de motie. Zij wilde een advies van de Gezondheidsraad afwachten, voordat ze een besluit zou nemen over de keuringen voor ADHD'ers die al worden behandeld. "Ik wil niet verantwoordelijk zijn als er toch een ongeluk gebeurt zonder dat ik het advies heb afgewacht", stelde zij.

Bashir wil zo snel mogelijk een brief van de minister waarin staat hoe ze de opdracht van de Kamer gaat uitvoeren. Ze moet onder meer het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen opdragen de keuringen niet meer uit te voeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden