Eind aan ellenlange procedures Tweede Kamer stemt in met Nimby-wet

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De Tweede Kamer is zonder al te veel problemen akkoord gegaan met de zogenaamde Nimby-wet. Daardoor kunnen rijk en provincie gemeenten dwingen mee te werken aan de bouw van omstreden projecten als asielzoekerscentra en vuilverbranders.

De Nimby-wet (Not In My BackYard, niet in mijn achtertuin) is bedoeld om een einde te maken aan slepende beroepsprocedures tegen de aanleg van voorzieningen die iedereen wel nodig vindt, maar liever niet in de eigen omgeving (gemeente) heeft.

Provincies en het rijk kunnen gemeenten nu ook al verplichten tot aanleg, maar daarvoor zijn langdurige procedures nodig, waartegen men eindeloos in beroep kan gaan. Zo kunnen er tien, twintig jaar voorbijgaan voor een geplande vuilstortplaats is gerealiseerd.

Volgens de nieuwe wet kunnen provincie of rijk de gemeente 'uitnodigen' mee te werken. Zij mag vervolgens zes weken nadenken of zij aan dat verzoek voldoet. Weigert de gemeente, dan stellen gedeputeerde staten of de minister van ruimtelijke ordening zelf een bestemmingsplan op. Tegelijkertijd worden dan ook alle benodigde vergunningen ineens verleend. Bezwaar maken blijft mogelijk, zij het dat de beroepsprocedures worden gecombineerd. Zo wordt een flinke tijdwinst geboekt.

Het gebruik van deze bevoegdheid is echter wel aan voorwaarden verbonden: het project moet van regionaal of landelijk belang zijn, er moet haast achter de bouw zitten en het moet gaan om projecten waarover de verschillende overheden het niet eens kunnen worden. Het is aan de rechter te beslissen of de situatie inderdaad zo ernstig is, dat ingrijpen door rijk of provincie gerechtvaardigd was.

Alle fracties in de Tweede Kamer ondersteunden gisteren het voorstel. Wel vonden zij dat terughoudend met de bevoegdheid moet worden omgesprongen. Schutte (GPV): “Het betreft immers een vorm van besturen die in feite de oplossing dwingend wil opleggen”. Lankhorst (GroenLinks) pleitte ervoor dat de verschillende overheden zo lang mogelijk blijven overleggen. “Op het moment dat een uitnodiging wordt gedaan, is de weg van de overtuiging afgesloten. Dat is helder. En dat is jammer”.

Wel vroeg de Kamer zich af in welke situaties de bevoegdheid nu wel en niet kan worden gebruikt. Dat het kabinet de Nimby-wet zal gebruiken bij de aanleg van de Betuwelijn, was de Kamerleden duidelijk. Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld bij het nieuwe stadion van de Arnhemse voetbalclub Vitesse? vroeg Lankhorst. Wanneer Nederland er in zou slagen de organisatie van de Europese kampioenschappen voetbal binnen te halen, is dat stadion hard nodig. Uitgesloten, zei minister Alders (ruimtelijke ordening). “We zullen dat instrument echt niet gebruiken voor iets waarvoor we ons over twaalf jaar hebben aangemeld”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden