Eilandsraad Curaçao stemt in met Slotverklaring

(Novum) - De Eilandsraad van Curaçao heeft ingestemd met de Slotverklaring. Met twaalf stemmen voor en zeven stemmen tegen werd het akkoord vrijdagnacht aangenomen. Dat heeft de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia laten weten.

In de Slotverklaring staan de voorwaarden voor Curaçao om een land binnen het Nederlandse koninkrijk te worden. Zo zijn in het akkoord afspraken gemaakt over de politiezorg en een gezamenlijke aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. Ook neemt Nederland de schulden van het eiland over als een financieel toezichthouder de overheidsfinanciën in de gaten mag houden.

De Eilandsraad van Curaçao verwierp vorig jaar november het akkoord. Curaçao wilde meer autonomie. De Eilandsraad vroeg om nieuwe onderhandelingen met Nederland over een akkoord waarin de schuldsanering zou blijven staan, maar het eiland meer eigen zeggenschap zou krijgen. Eind juni kreeg Curaçao een nieuwe Eilandsraad. De leden van deze raad gingen wel akkoord met de hele Slotverklaring.

Betogers zouden tijden de vergadering van de Eilandsraad voor onrust hebben gezorgd. De lokale krant het Antilliaans Dagblad meldt dat de vergadering moest worden onderbroken door bommeldingen. Het dagblad Amigoe schreef vrijdag over een betoging van zo'n tweehonderd betogers voor het gebouw van de Eilandsraad.

Curaçao is het laatste eiland dat de Slotverklaring heeft getekend. De andere eilanden van de Nederlandse Antillen stemden eerder al in met de verandering van hun staatkundige positie. Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen in de toekomst een positie binnen Nederland vergelijkbaar met die van een gemeente. Sint Maarten wordt net als Curaçao een land. Eind 2008 wordt de Slotverklaring van kracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden