Eilandraad tegen Haags akkoord

door Louis Cornelisse

Curaçaos afkeuring van het akkoord met Nederland heeft iedereen gisteren verbijsterd. Wat is er gebeurd met de politici die op 2 november toastten op de overeenkomst?

In de nacht van dinsdag op woensdag was er in de eilandraad van Curaçao een ommekeer. Het bewierookte akkoord waarin Nederland de torenhoge schulden zou overnemen in ruil voor meer zeggenschap over financiën en rechtshandhaving, werd weggestemd. Zeven raadsleden stemden voor, dertien tegen. Er zijn 21 leden, maar FOL-leider Anthony Godett mocht de gevangenis niet uit om te stemmen.

Onder die 13 zitten ook delegatieleden die op 2 november in Den Haag met champagne toastten op het akkoord. Gevolmachtigd minister Paul Comenencia: „Dit is niet in het belang van de bevolking. Hoe dit komt? Geen flauw idee.”

Tijdens de debatten groeide de stemming dat er in Nederland wel eens een linkse regering zou kunnen komen. De besprekingen tussen het centrumlinkse kabinet-Den Uyl en Suriname in de jaren zeventig liggen op de Antillen nog vers in het geheugen. De Antillianen denken dat de Surinamers bij de onafhankelijkheid financieel wel vaarden.

Comenencia: „Als ze daar op rekenen, rekenen ze zich rijk.” Van een volgende regering is het de vraag of die het merendeel van de schulden, 2,3 miljard euro, wil overnemen.

Wat nu het struikblok is geweest, blijft nog duister. Een opwelling van streven naar onafhankelijkheid kan het niet zijn. Op 8 april vorig jaar stemde bijna 70 procent van Curaçao voor een overgang naar een aparte status binnen het koninkrijk, zoals Aruba al heeft sinds 1986. Nog geen kwart koos voor de optie die van het eiland een provincie van Nederland zou maken, iets wat de kleinere eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba overeen gekomen zijn. Van onafhankelijkheid of behoud van de Antillen wilde de meerderheid niets hebben. Slechts vier tot vijf procent wenste de banden te slaken of gewoon door te gaan.

De tegenstemmers willen de status aparte en de kwijtschelding van de schuld handhaven. Meer autonomie, maar zonder betutteling. Nederland wil meer controle op de uitgaven, zodat de eilanden niet weer richting bankroet gaan. Op Sint Maarten is de eilandraad inmiddels akkoord gegaan met de voorwaarden. Ook met die voor de rechtshandhaving. In Philipsburg wordt het opkrikken van het niveau van rechthandhaving gezien als ’must’ voor de veiligheid van de bevolking. Maar ook is een rechtsstaat in de Cariben een garantie om toeristen en investeerders te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden