Eilanden in de Noordzee oké, maar dan doordacht

Nieuw land voor de kust: een prima idee, maar vooral voor de veiligheid. En dan hoeft het echt niet in de vorm van een tulp.

De Tweede Kamer gaat de mogelijkheid van landaanwinning in de Noordzee onderzoeken. Dat besluit verdient ondersteuning vanuit de watersector. Dubai laat zien dat het aanleggen van eilanden in zee mogelijk is. Daar worden eilanden in de vorm van palmbomen gemaakt, met daarop luxe woningen en kantoren. Zo zou Nederland een eiland in de vorm van een tulp kunnen maken. Als beeld is dit mogelijk aardig, maar in zijn uitvoering is het heel kostbaar en onnodig. Een reeks eilanden zoals landschapsarchitect Adriaan Geuze voorstelt, past meer bij de Nederlandse kustlijn en bij wat Nederland nodig heeft: bescherming tegen het wassende water.

Kern van het komende onderzoek van de Tweede kamer is het winnen van nieuw land in de Noordzee, met als hoofdmotief het creëren van extra ruimte. Als de veiligheid er ook door verbetert is dat mooi meegenomen. Maar je kan de volgorde beter omdraaien. Er is immers nog heel veel ruimte beter te benutten in Nederland mits de overheid haar verantwoordelijkheid neemt, terwijl op het huidige veiligheidsniveau van ons land veel is af te dingen. Het extra landoppervlak buitengaats is bij het huidige beleid binnen een paar jaar weer opgesoupeerd. Laten we de uitdagingen daarom zoeken in een werkelijk duurzame Dutch Delta Technology ter bescherming van onze kust, met bovendien grote en unieke exportkansen.

Omdat bekend is dat slim aangelegde eilanden hoge waterstanden kunnen doorstaan en extra veiligheid bieden voor de achterliggende kust, is de aanleg van eilanden een verstandige optie. Laat dan vooral het watersysteem het werk doen door zoveel mogelijk via natuurlijk zand- en slibtransport te zorgen voor aanslibbing. Nog beter is een combinatie van verschillende eilanden die een functie krijgen voor het opwekken en opslaan van duurzame energie. Daarbij komt de ondergrond van de Noordzee ook nadrukkelijk in beeld. Door op het gebied van integraal water- en energiebeheer te innoveren kunnen nieuwe duurzame concepten ontstaan voor eilanden in de Noordzee. Het zou goed zijn als de Tweede Kamer dit ook voor ogen heeft met de voorgenomen studie.

De geschiedenis van onze kustlijn tot minstens tienduizend jaar terug kan inspireren tot concepten en ontwerpen die minstens net zo lang actueel en waardevol blijven als onze Deltawerken, de polders en de Afsluitdijk. Daarbij zijn veiligheid en duurzaamheid de primaire doelstellingen.

De uitwerking zal een multifunctionele kustzone zijn met de toepassing van wind-, getijde- en golfenergie buitengaats, in combinatie met nieuwe eilanden. Als Noordzeelanden kunnen we dat beter gezamenlijk doen dan als Nederland alleen. De Tweede Kamer doet er in het internationale speelveld verstandig aan het blikveld nog ruimer te maken dan hij al gedaan heeft. Als voorbeeld voor een toekomstbeeld noemen we tenslotte de duurzame energieopwekking door gebruik te maken van wind en getijde in het noordelijk deel van de Noordzee, langs de randen van het zogenaamde continentale plat van Nederland, Duitsland en Denemarken en tussen Frankrijk en Engeland.

Daarbij kan Nederland goed aansluiten bij het voorstel voor de toekomstige Europese Kaderrichtlijn Mariene strategie (KRM). Deze zal naar verwachting eind 2007 of begin 2008 vastgesteld worden. Het doel van de kaderrichtlijn is om te komen tot een goede milieutoestand van alle Europese mariene wateren door middel van bescherming en herstel van Europese zeeën en waarborg dat de economische activiteiten met betrekking tot het zeemilieu een duurzaam karakter hebben.

Door te integreren, te innoveren en internationaal samen te werken maken we onze nabije veiligheid betaalbaar en duurzaam. En krijgen we er ook nog extra ruimte en mogelijkheden voor duurzame energie bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden