Eijkelbooms woorden klinken op herdenking

DORDRECHT (ANP) - Met de gedichten van hun stadsdichter herdachten de Dordtenaren onder grote belangstelling zaterdag in het Dordrechts Museum hun overleden stadsgenoot Jan Eijkelboom. Op de openbare herdenkingsbijeenkomst spraken onder meer de dichter Anton Korteweg en de Dordtse wethouder Hans Spigt.

Eijkelboom, ereburger van Dordrecht, stadsdichter, journalist, schrijver en vertaler, overleed op 27 februari op 81-jarige leeftijd. Dordrecht had een speciale betekenis in leven en werk van Eijkelboom. Niet alleen woonde en werkte hij er, hij was er de eerste voorlichter en sinds 2001 stadsdichter.

Op het Damiatebolwerk in Dordrecht is een van zijn bekendste dichtregels gegraveerd: Wat Blijft Komt Nooit Terug. Dat gedicht las de directeur van het Dordrechts Museum Peter Schoon op de herdenkingsbijeenkomst voor.

Na een loopbaan als journalist publiceerde Eijkelboom de laatste dertig jaar van zijn leven poëzie. 'Wat blijft komt nooit terug' (1979), 'De Gouden Man' (1982) en 'Kippevleugels' (1991) zijn de titels van veelgeprezen bundels. Hij werd voor zijn werk onderscheiden met onder meer de Anna Blamanprijs, de Jan Campertprijs en de Herman Gorterprijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden