Eijk wil dat kerk andere toon aanslaat, maar niet té anders

Kardinaal Wim Eijk Beeld anp
Kardinaal Wim EijkBeeld anp

Kardinaal Wim Eijk, de hoogste Nederlandse rk-geestelijke, is bereid om een andere toon aan te slaan over homoseksualiteit, echtscheiding en ongehuwd samenwonen. Maar die toon mag niet afwijken van de kerkleer.

Robin de Wever

Tijdens een persconferentie in Rome liet Eijk vrijdag weten dat hij zich rekent tot de 'meerderheid' die anders met zulke thema's wil omgaan. Tegelijk waarschuwde hij voor 'overspannen verwachtingen' van paus Franciscus. Die zou niet uit zijn op grote veranderingen.

Van aanpassing van de leer is volgens Eijk absoluut geen sprake. Wel is de manier waarop de kerk die leer verkondigt voor verbetering vatbaar. "Een uitgebreide voorbereiding op het kerkelijk huwelijk, maar ook een permanente begeleiding vanuit de parochies na de trouwdatum, zouden we ook in Nederland moeten invoeren", meent hij. "Veel huwelijken kunnen daarmee gered worden."

De kardinaal neemt momenteel deel aan de synode over huwelijk en gezin, een buitengewone internationale bisschoppenvergadering. Het tussentijdse rapport over de synode constateerde maandag onder meer dat homoseksuelen 'verlangen naar een kerk die hen verwelkomt'.

"Zijn onze gemeenschappen daartoe in staat?", vatte het rapport de vragen van de bisschoppen samen. "Kunnen ze hun seksuele oriëntatie accepteren en op waarde schatten, zonder de katholieke leer geweld aan te doen?" De bisschoppen erkenden bovendien dat homo's 'mensen zijn met gaven en talenten die ze kunnen inzetten voor de christelijke gemeenschap'.

'Over homo's moeten we erg voorzichtig zijn'
Progressieve katholieken en Vaticaankenners spraken direct van een mildere toon en mogelijk een nieuwe koers. Conservatieve geestelijken moeten daar niets van hebben. Zij wijzen nu op wat er niet gaat veranderen: de kerk blijft homoseksualiteit en echtscheiding afkeuren en homo's en gescheidenen leven nog steeds 'in zonde'.

Volgens Eijk hebben de meeste bisschoppen gewaarschuwd 'dat we erg voorzichtig moeten zijn op dit punt'. "We moeten een pastorale zorg vinden die in staat is die mensen op een op het evangelie gebaseerd levenspad te brengen", meent hij. Dat 'levenspad' komt 'in hun geval' neer op seksuele onthouding.

Een aantal conservatieve bisschoppen was zo ontevreden over de milde taal in het rapport dat ze zich keerden tegen de opsteller, een Hongaarse collega. De invloedrijke Amerikaanse kardinaal Raymond Burke sprak van 'manipulatie van informatie': in het rapport zou maar één visie aan bod komen, ten koste van de visies van andersdenkenden. Erg zorgwekkend, stelde Burke in een Italiaanse krant. "Veel bisschoppen willen geen opener koers, maar dat weet nu bijna niemand."

'Rapport is schandelijk en compleet onjuist'
Opmerkelijk was ook de felle reactie van kardinaal Gerhard Müller van de Congregatie voor de Geloofsleer, het hoogste theologische instituut in de kerk. Hij noemde het rapport volgens een Italiaanse krant 'onwaardig, schandelijk en compleet onjuist'. Het Vaticaan haastte zich dinsdag te zeggen dat hij die uitspraken niet had gedaan en dat het rapport een werkdocument was, niet een uiteindelijke versie.

Donderdag kwam het zelfs met een nieuwe Engelse vertaling. Daarin staat niet langer dat homoseksuelen verlangen naar een kerk die hen 'verwelkomt', maar gaat het over een kerk die 'voor homoseksuelen zorgt' of 'voorziet' en hen 'een plaats geeft in onze gemeenschappen'. Ook een passage over homorelaties is aangepast. Die spreekt niet meer over 'waardevolle steun in het leven van de partners', maar over 'waardevolle steun in het leven van deze mensen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden