Kerk

Eijk jaagt voorstelling over Krishna en Allah de kerk uit

Aartsbisschop Wim Eijk, vorige maand tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.Beeld anp

Katholiek Twente wordt teruggefloten door haar bisdom: een muziekspektakel ter gelegenheid van kerst mag niet plaatsvinden in de kerk. De voorstelling heeft er volgens aartsbisschop Wim Eijk niets te zoeken.

De voorstelling 'The Armed Man - A Mass for Peace' moest 'een heel spektakel' worden en niets minder worden dan een 'muzikale tijdreis', zo kondigden de organisatoren aan. Een muziekstuk afgewisseld met film en zang, over terreur, oorlog en hoe mensen van het welbehagen ondanks alles in vrede kunnen samenleven. Datum: 17 en 18 december, een week voor kerst. Het lokale fanfare-orkest was al warmgespeeld, de tachtig kelen van het gelegenheidskoor waren al gesmeerd. Locatie: de Plechelmuskerk in het dorpje Saasveld, tussen Oldenzaal en Almelo.

Eijk zet daar dus een streep door. The Armed Man' hoort niet thuis in een kerk, vindt hij - omdat die een loopje neemt met de voorschriften voor hoe katholieke missen en vieringen eruit moeten zien, maar ook vanwege het interreligieuze karakter. In het stuk komen onder meer de islamitische gebedsoproep en de uitroep 'Allah akbar' voorbij, net als teksten en frasen uit het hindoe-epos Mahabharata. Plus bijbelteksten uit Openbaringen, psalmen en een aantal andere christelijke hymnen.

"Een islamitische oproep tot gebed, dat past niet in een rooms-katholieke kerk", zegt Eijks woordvoerder Hans Zuijdwijk desgevraagd. "Net zomin als je een christelijk gebed zult horen in een moskee." Volgens de organisatoren kregen ze pas dit weekend te horen dat de aartsbisschop hen niet in de kerk wil hebben, maar Zuijdwijk bestrijdt dat. Eijk zou al in de zomer hebben laten weten dat hij niet akkoord was. Het parochiebestuur was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor een reactie.

Dakloos wordt de voorstelling niet
Valt het hele spektakel nu in het water? Nee, zegt voorzitter Henri Veldhuis van muziekvereniging Caecilia, die de voorstelling organiseert. In dagblad Tubantia laat hij weten inmiddels benaderd te zijn door andere locaties. "Dat is hartverwarmend en voor ons als organisatoren ook heel belangrijk. Het maakt dat we nu in ieder geval hebben kunnen besluiten dat het concert doorgaat."

Vorige maand haalden de Saasvelders zich ook al de woede van het aartsbisdom op de hals. Twistpunt was toen het marmeren altaar in de kerk. Dat stond in de weg, en volgens het parochiebestuur maakte het aartsbisdom geen aanstalten om een oplossing te bedenken. Lastig, want in de aanloop naar de voorstelling moest het altaar wel echt plaatsmaken. De 'locatieraad' (het orgaan dat verantwoordelijk is voor de Plechelmuskerk) koos ervoor om het altaar dan maar te slopen - tot grote woede van het bisdom. Dat sprak van ontheiliging. Afgelopen zaterdag hield het parochiebestuur een eucharistie met boetedoening.

Opmerkelijk is dat de voorstelling twee jaar geleden wel opgevoerd kon worden in de Plechelmuskerk. "Daar heeft niemand toen iets van gezegd", zegt Veldhuis. Klopt, zegt woordvoerder Zuijdwijk. "Ze hebben geen toestemming gevraagd. Als we er toen van hadden geweten, hadden we het toen ook verboden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden